KARRIERE

– Teknologer KAN lede

ULIKT: Ingeniører liker ikke lange møter, ifølge Espen Andersen.
ULIKT: Ingeniører liker ikke lange møter, ifølge Espen Andersen. Bilde: Dag Yngve Dahle

Den britiske professoren Adrian Furnham sa i forrige uke til Teknisk Ukeblad at – Teknologer kan ikke lede .

Årsaken? De er for nerdete, logiske og tilbaketrukne i sitt vesen til å lede andre mennesker, ifølge professoren.

Les saken her: – Teknologer kan ikke lede

Gode eksempler

Espen Andersen, førsteamanuensis i strategi og logistikk ved Handelshøyskolen BI, er ikke enig.

– Jeg kjøper ikke det at teknologer ikke kan være gode ledere. Det er en myte som har oppstått. Vi har jo massevis av eksempler på gode teknologer i topplederposisjoner. I Norge vil jeg peke på Bjørn Olstad i Fast/Microsoft, Hans Petter Aanby i Norwegian, Trond Heier i Silvados (tidligere Linpro) og Eilert Hanoa i Mamut, sier Andersen til Teknisk Ukeblad.

Han nevner Bill Gates i Microsoft, avdøde Steve Jobs i Apple og Kelly Johnson i Lockheed Martin som eksempler internasjonalt.

NITO-presidenten: Ingeniører krever tykkhudede ledere

Gå i seg selv

– Jeg kjøper heller ikke myten om at teknologer er vanskelige å lede. De er ikke vanskelige å lede, men kan krever andre kommunikasjonsmåter. De liker presisjon i språk, tanker og målsettinger. De liker ikke mangel på logikk eller at noen bløffer seg til kunnskap. Ofte forventer de at en leder forteller dem hva de skal lage og legger forholdene til rette for det, og at lederen deretter lar dem være i fred, sier han.

Han sier også den jevne teknolog slett ikke har noe imot ledere i dress, slik myten sier. Teknologene er ikke avhengige av dongerikledde ledere i svart genser.

– Personlig mener jeg folk som synes teknologer er vanskelige å lede muligens burde gå litt i seg selv. Kanskje de føler seg teknologisk akterutseilt og overfører den følelsen til dem de skal lede, sier Andersen.

BI-professor Paul Moxnes: – Teknologer er for tallfokuserte

Lederråd

Dette er Espen Andersens råd til vellykket ledelse av teknologer:

  • Vær ydmyk, men ikke for ydmyk. Vis at du har kompetanse innen ditt felt (ikke teknologi). Kompetansepersoner respekterer andre kompetansepersoner.
  • Unngå å komme med fraser om at du ikke er så teknisk eller teknisk anlagt. Ingenting er mer irriterende for en teknisk kapabel person. Teknologene er klar over at du ikke er teknologisk ekspert. Fremstå heller som interessert og nysgjerrig på de tekniske aspektene.
  • Ikke bløff deg til teknologikunnskap. Trekk heller på kunnskapen du har, også om det er snakk om kunnskap som bare indirekte berører teknologien det er snakk om. Du kan fint bruke analogier for å forsøke å forstå teknologi.
  • Spør hvis du ikke forstår. Også som leder bør du sørge for at du forstår teknologien de ansatte jobber med og forsøker å forklare deg essensen i. Å prøve å forstå viser at du har respekt for dine medarbeidere.
  • Du må ikke gå kledd som dem. Du trenger ikke å gå i joggesko og t-skjorter. Gå gjerne i dress – de respekterer at du i din rolle ofte må gå kledd slik og at du gjør den jobben. Gjensidig respekt.
  • Men vær sjef når det trengs. Enkelte teknologer kan for eksempel prøve å bløffe deg til å kjøpe inn teknologisk utstyr eller programvare fordi de selv vil ha det, ikke fordi virksomheten har bruk for det.

Les Espen Andersens blogg for mer: http://tversover.com/

Tekna-president Marianne Harg: – Denne myten står for fall

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.