SAMFUNN

Tekna skuffet

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
6. okt. 2004 - 11:58

"Opp som en bjørn - ned som en skinnfell .¿"Slik betegner Tekna budsjettforslaget.

Regjeringens satsing på nyskaping og innovasjon i statsbudsjettet for 2005 er dessverre ikke særlig imponerende. Samlet sett satses det så lite friske midler på nyskaping og innovasjon at Tekna er i tvil om regjeringens innovasjonsplan kan tas på alvor, skriver Tekan i en kommentar.

- Vi er skuffet over den manglende innovasjonssatsingen i budsjettet. Det er beskrivende når nærings- og handelsdepartementet på sin " skryteliste" for eksempel må bokføre at det ikke kommer nedskjæringer i bevilgningene til forsknings- og utviklingskontrakter, sier seniorrådgiver Hans Kåre Flø i Tekna - Teknisk- naturvitenskapelig forening.

Tekna hadde forventet at regjeringen hadde fulgt opp sin ett år gamle innovasjonsplan med en synlig satsing over statsbudsjettet. Men en økning av Innovasjon Norges budsjett på 890 til 926 millioner, hvorav 13 millioner går til turisme, er alt annet enn en kraftfull satsing. En økning av forskningsinnsatsen på 374 mill er langt fra nok til å nå de ambisiøse mål som er satt. Det er positivt at petroleumsforskningen styrkes med 113 mill kroner, men også dette er langt fra de anbefalingene Forskningsrådet for å sikre at Norge fortsatt skal være en ledende energinasjon.

- Forskningsrådet får kun en ubetydelig samlet påplussing, og selv 80 millioner mer til næringsrettet forskning er alt for lite til å sette økt trykk på fremtidige satsingsområder. Dette viser at regjeringen foreløpig ikke vet hvor den vil med sin innovasjonspolitikk, og dermed heller ikke evner å satse, sier Flø.

Etableringen av tre nye landsdekkende såkornfond knyttet til våre største byer er positivt, men utgjør ikke mer enn en oppretting av misforholdet mellom distrikter og nasjonale vekstmotorer og belaster ikke budsjettet med mer enn 125 millioner kroner til tapsfond.

For skipsbyggingsindustrien er det imidlertid viktig at det innføres en egen byggelånsgarantiordning på 2,5 mrd. kroner administrert av GIEK.

- Til tross for avgrensede lyspunkter, er det ikke lett å komme bort fra inntrykket av at regjeringens varslede satsing på innovasjon i dette budsjettet faller ned som en skinnfell, sier Flø.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.