ENERGI

Teflonpanner farlig

Hver dag lager norske kvinner og menn mat i stekepanner og kokekar dekket med Teflon eller andre syntetiske belegg. Slike kokekar finnes i de fleste av de to millioner husstandene her i landet. Belegget hindrer at matvarene brenner seg fast under tilberedningen.

Forhåpentligvis sitter ikke kanarifuglen i nærheten under matlagingen. Amerikanske undersøkelser viser at giftige gasser fra teflonbelegget tar livet av småfuglene. Forskerne er usikre på om gassene også er skadelige for mennesker.

Felles for de syntetiske beleggene er at de inneholder fluor og hydrokarboner. I likhet med andre plastforbindelser utløses svært skadelige stoffer ved høy temperatur og brann. Det overraskende er at giftige gasser frigjøres allerede ved temperaturer som kan oppstå under vanlig bruk på kjøkkenet.

Kort tid

En rapport som den amerikanske miljøorganisasjonen Environmental Working Group (EWG) la frem 19. mai, fastslår at giftige forbindelser frigjøres fra stekepanner og kokekar allerede ved dagligdagse temperaturer på komfyren. Allerede ved 240 0 C utløste belegget giftige partikler, mens giftige gasser ble utløst først ved 360 0C.

Testen ble utført med en vanlig stekepanne med syntetisk belegg. Den ble satt på en elektrisk komfyr. Etter tre minutter og 20 sekunder hadde temperaturen på belegget nådd 390 0C. For en dyrere stekepanne med teflonbelegg skjedde det samme, men det tok litt lengre tid å nå de samme temperaturer. Nærmere bestemt fem minutter.

Nervegass

Ved en temperatur i stekepanna på 360 0C ble minst seks giftige gasser frigjort. Disse gassen er TFE - tetrafluoretylen, HFP - hexafluorpropen, TFA - trifluoroacetatsyre, DFA - difluoracetatsyre, MFA - monofluoracetatsyre, PFOA - perfluoroctanoic syre. De fleste gassene er svært giftige for fugler og dyr, mens MFA er dødelig for mennesker selv i små doser.

Ved 475 0C utvikler beleggene en gass som brukes innen kjemisk krigføring, kalt PFIG - perfluorisobutan, en avart av en nervegass fosgen fra andre verdenskrig.

Produsenten vet

Dupont som utviklet og har rettighetene til produktnavnet Teflon, har i over 40 år vært klar over at belegget avgir giftige gasser. I juli 2001 sendte DuPont ut en pressemelding der selskapet gjentok at Teflon ikke avgir skadelige gasser før ved 340 0C. ( Se pressemelding fra DuPont)

Bakgrunnen for meldingen var at en gruppe forskere ved Universitet i Toronto la frem en rapport om hvordan kokekar og stekepanner med teflon avgir giftige fluorpolymerer. Funnene ble gjengitt i tidsskriftet Nature 19. juli 2001. Resultatene ble bekreftet gjennom forsøk EWG gjennomførte 12. og 13. mai i år.

- Vi anbefaler at matlaging i kokekar og stekepanner med belegg som hindrer fastbrenning, gjøres ved svak til middels varme. Vi vet at Teflon er sikkert ved temperaturer opp til 260 0C, som er langt over anbefalte temperaturer for steking og baking, sa Rich Anguillo i Dupont til USA Today 19. mai i år. Denne informasjonen står også på selskapets hjemmeside

Det er ikke uvanlig at stekepanner når en slik temperatur under oppvarming før maten legges i. Dupont erkjenner at det er mulig å få såkalt teflonfeber for dem som arbeider med teflon, men selskapet har aldri undersøkt langtidsvirkninger av forgiftning fra avgassingen.

Norske tilfeller

Statens Arbeidsmiljøinstitutt kjenner til at Teflon eller tilsvarende belegg gir akutte forgiftninger. Forskerne har aldri undersøkt dette i forbindelse med arbeidsmiljøet på storkjøkken eller i restauranter. Men de har fått rapporter om teflonforgiftninger når Teflon har vært brukt til andre formål enn i kjøkkenredskaper.

De rapporterte tilfellene skyldtes dårlig hygiene. Dersom folk har latt være å vaske hendene etter å ha håndtert Teflon, har det forekommet at de er blitt syke.

Teflonfragmenter på hendene er blitt overført til hjemmerullede sigaretter, og deretter fulgt med røyken ned i lungene.

- I slike tilfeller vet vi om folk som har blitt akutt teflonforgiftet, forteller informasjonssjef Hege Njaa Rygh.

Andre som har vært eksponert for teflonforgiftning er elektrikere. Ved skjøting av kabler ble det brukt muffer som krympes på kabelen som isolasjon. Muffen inneholdt Teflon som fordampet under oppvarmingen. Dampen førte til akutte forgiftninger hos elektrikeren. - Det skal relativt høye temperaturer til for at de farlige gassene skal utløses. De som har fått akutt forgiftning har opplevd det som et illebefinnende som kommer svært raskt, men som ganske raskt har gått over. Vi har ikke undersøkt em noen som arbeider på kjøkken har fått påført tilsvarende skader, sier Njaa Rygh.

Kanarien dør

Det har ikke vært rapportert om dødelige skader på mennesker. Men folk som har hatt sine kjære kanarifugler eller undulater på kjøkkenet, har opplevd at de har dødd en helt uforklarlig død. Dørsårsaken kan altså være avdamping av giftige gasser fra teflonstekepannen. Duponts egne undersøkelser viser at fugler dør av gassene når temperaturen i teflonstekepannen når 280 0C.

EWG har derfor anmodet amerikanske forbruksmyndigheter om at det trykkes en advarsel på kjøkkenutstyr med Teflon eller tilsvarende belegg. Advarselen til forbrukere gjelder akutt fare for fugledød.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.