INDUSTRI

Tar lagerløsning ut i verden

Bilde: Hatteland Computer
Jannicke Nilsen
20. aug. 2008 - 07:00

Haugesund/Nedre Vats. En enorm kloss bestående av hundrevis av små bokser plassert oppå hverandre.

På toppen suser små roboter vertikalt og horisontalt, styrt av en datasentral som gir de beskjed om hvilken boks de skal gå til.

Autostore-konseptet som holder styr på alle delene i skjermproduksjonen til Hatteland Computer AS, er både enkelt og teknisk krevende.

- Du sparer plass og penger på å slippe å bygge ut nytt og større lager. I tillegg kan hver eneste Autostore-robot erstatte inntil to ansatte, sier administrerende direktør Karl Johan Lier i Hatteland Gruppen om lagerløsningen.

Voksende ambisjoner

Mye har skjedd siden Hatteland Computer AS vant Ingeniørbragden for lagersystemet Autostore for fire år siden.

Det første Autostore-anlegget ble i 2006. I fjor leverte bedriften to Autostore-anlegg, i år står sju på leveranselisten.

- Nå vil vi ut i verden og bli store. Vi vil bygge forhandlernett i Sentral-Europa, USA og Asia. Målet vårt nå er å doble salget hvert år de neste fem årene, sier administrerende direktør Karl Johan Lier i Hatteland Gruppen.

Det betyr at selskapet må selge 224 lagersystemer i 2013.

Repareres under drift

Autostore er et ekstremt kompakt og avansert lagersystem til bruk for mindre artikler.

Systemet består av antistatisk eller polypropylen-kasser stablet oppå hverandre, som holdes på plass av et aluminiumsgrid. Robotene på toppen plukker opp kassene og kjører de til rett stasjon. Det hele styres av et datasystem holder styr på innhold og hvor hver enkelt kasse til enhvert tid befinner seg i systemet.

- De fleste feil kan rettes uten at operasjonene trenger å stoppes. Dersom en skuff kiler seg fast kan man stoppe en delmodul, mens resten av systemet opererer som normalt, sier Lier.

Lagrer i høyden

Et av selskapene som har valgt Autostore som sin lagerløsning, er nettbutikken Komplett.no. Da hovedlageret i fjor var sprengt, valgte butikken å kjøpe Autostore i stedet for å bygge nytt.

Så langt har den norske nettgiganten innstallert 33 000 kasselokasjoner og 35 roboter på hovedlageret i Sandefjord. Lageret betjener vareleveranser til Norge, Sverige og Danmark.

- Vi valgte Autostore fordi vi har et varespekter som passer inn i denne typen kasser, og fordi vi får plass til et helt annet volum enn tidligere. Vi håndterer mye småprodukter, men vi ønsker ikke å lagre varer på paller. Vi ville rasjonalisere prosessen med å plukke varer til ordre. Vanligvis må vi flytte folk til lagerlokasjoner, men dette lagersystemet flytter varene til operatøren, sier logistikkdirektør Pål Vindegg.

- Ikke plug-and-play

Så langt er Komplett.no godt fornøyd med kjøpet, selv om det ikke var bare enkelt å installere og få i drift.

- Erfaringene så langt er at det fungerer rimelig bra. Det tok litt tid å installere og kjøre i gang. Det er et teknisk krevende konsept, og ikke akkurat plug-and-play. Men slik er det med alle avanserte systemer. Vi er veldig fornøyd med systemet som sådan, og angrer på ingen måte på kjøpet, sier Vindegg.

Autostore ble opprinnelig utviklet til internt bruk, og påbegynt allerede i 1996. I 2004 ble det bestemt at lagersystemet skulle utvikles til å bli et industrielt produkt.

Les mer om hvordan Autostore virker:
2004 AutostoreÅrets ingeniørbedrift: Autostore