KARRIERE

Tar juksere med dataprogram

Studenter. Universitet. Skole. Studier. Studere. Utdanning. Eksamen.
Studenter. Universitet. Skole. Studier. Studere. Utdanning. Eksamen. Bilde: colourbox.com
Trond Gram
16. apr. 2008 - 11:45

Juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen har sendt 205 saker til universitetets klagenemnd.

De mener at studenter på ulovlig vis har samarbeidet om eller kopiert tekster fra andre studenter til obligatoriske innleveringsoppgaver.

Ukultur

- Vi er svært overrasket over omfanget, sier UiBs rektor Sigmund Grønmo i en melding. Han mener dette kan tyde på at det er i ferd med å utvikle seg en ukultur blant en del studenter, noe han kaller både uakseptabelt og uheldig i forhold til UiBs strenge krav til faglig kvalitet.

Ephorus tar jukserne

Jukserne er oppdaget ved hjelp av dataprogrammet Ephorus, som flere norske universiteter og høyskoler har prøvd ut siden 2004.

Oppgaver leveres inn elektronisk, foreleser sender oppgavene til Ephorus, som søker gjennom de innsendte oppgavene og sammenlikner dem med tekster på internett og et arkiv av tidligere innleverte tekster. I tilfeller der det blir oppdaget en tilstrekkelig grad av tekstlikhet, blir foreleser varslet via e-post.

Rekordjuks i Tromsø

Programmet har oppdaget juksere ved flere universiteter. Ved Universitetet i Tromsø ble 20 tilfeller oppdaget i første semester i fjor. Det er like mange som hele 2006, takket være Ephorus. Universitetet i Stavanger innførte programmet i desember i fjor, og tok fem juksere.

Også Universitetet i Oslo vurderer å ta i bruk programmet og utdanningsetaten i Oslo kommune har nå gått til innkjøp av programmet for å avsløre juks ved videregående skoler.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.