MOTOR

Taklet ikke høyresetet

KRÆSJKURS: Det var et slikt A321 fra Aigle Azur som fikk problemer da det skulle lande på Houari Boumedienne etter en tur fra Paris Orly. Årsaken skyldtes pilotens debut i høyresetet.
KRÆSJKURS: Det var et slikt A321 fra Aigle Azur som fikk problemer da det skulle lande på Houari Boumedienne etter en tur fra Paris Orly. Årsaken skyldtes pilotens debut i høyresetet. Bilde: Juergen Lehle\Albspotter.org
10. feb. 2009 - 08:58

Piloten på Airbus A321-flyet hadde 1.200 timer i samme fly. Men samtlige i venstresetet.

Glemte gassen

Da han 8. januar i år kom inn for landing på Houari Boumedienne lufthavn i Alger, var det for første gang som copilot i høyresetet og han fikk problemer.

Piloten glemte å skru av gassen. Det gikk flere sekunder før dette ble gjort og bremsespoilerne kom opp. Det resulterte i en hard landing der halepartiet på flyet fra Aigle Azur slo ned i rullebanen.

Ukomfortabel

Ifølge den franske flyhavarikommisjonen Bureau d'Enquetes et d'Analyses (BEA), som Flightglobal refererer til, skal piloten flere ganger ha uttrykt ubehag ved å sitte i høyresetet under innflygingen til Houari Boumedienne lufthavn i Alger.

– Det er utvilsomt at piloten var distrahert fordi han var ukomfortabel med å fly i høyresetet. Dermed glemte han å dra gasspaken tilbake fra «climb» til «idle». Den andre ikke-flygende piloten merket ikke denne uregelmessigheten, heter det i BEA-rapporten .

Ingen av de 67 om bord kom til skade.

Dette er ikke første gang en airbuspilot er glemsk. Men det ble større materielle skader da et Airbus 340-600 løp løpsk under testing på Toulose Blagnac-flyplassen: Glemte bremsene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.