BLOG

Takk Gud for Apple!

Det kan av og til virke som om de største mobilnerdene enten elsker eller hater Apple og iPhone. Vi i Mobili er egentlig ikke på noen av disse sidene, og prøver å holde oss så nøytrale som mulig. Men noen ting syns vi faktisk Apple fortjener skryt for. 

Marius ValleMarius ValleJournalist
22. juli 2010 - 13:22

Apple gjorde smarttelefoner enkle å bruke

Vi har hørt det før, ja sågar ytret det selv: iPhone har bare teknologi andre har hatt i evigheter. Det er faktisk helt sant. Men ingen klarte å sette det sammen til et så brukervennlig produkt som Apple gjorde da de lanserte iPhone i januar 2007. Bare tenk på trykkskjermtelefonene som var tilgjengelige på det tidspunktet, for eksempel Palm Treo, UIQ-telefoner og Windows Mobile-telefoner. Greie å bruke, men på langt nær så enkle og intuitive som iPhone.

iPhone var startskuddet som satte i gang bølgen av lettbrukte smarttelefoner. Se bare i dag på Android-telefonene som er så enkle å bruke at selv far får det til. Eller ta en titt på Palm Pre og dens WebOS, som er en fryd å bruke. Microsoft har til og med lagt seg på lett-å-bruke-linja med Windows Phone 7. Mobilverdenen hadde neppe vært den samme uten iPhone i 2007.

iPhone åpnet dørene for nettsurfing

Joda, det var mulig å gå på nett med telefoner før iPhone også, men ingen leverte det i en så elegant og enkel pakke som iPhone. Opera Mobile og Mini har vært tilgjengelig lenge, men ærlig talt var det ikke mobilsurfing noe alle ønsket seg på mobilen før Apple kom med Safari og multitouch på iPhone. Før var det snakk om skalering av sider og WAP. Nå surfer vi på nettet slik vi er vant til fra PC-en.

iPhone er fortsatt god på surfing, men ingen kan påstå at den er vesentlig bedre enn konkurrentene. Du får for eksempel støtte for Flash i Android og Symbian. Og så skal det sies at Apple ikke var den første som hadde idéen om å ha hele nettet i lomma. Nokia og andre presenterte den tanken og leverte det i praksis i god tid i forveien, men Apple var først på å gjøre det skikkelig enkelt.

Apple ga deg programmer på mobilen

Den påstanden er selvsagt helt feil. Men den er også helt rett. Programvare til mobiltelefoner har vært tilgjengelig så lenge det har vært smarttelefoner på markedet. Men for folk flest har det vært knotete å faktisk finne og installere programmer på telefonen.

Tenk tilbake på tiden da du googlet Symbian-programmer, lastet dem ned til PC-en, overførte SIS-filen over til mobilen og deretter installerte programmet. Det virker merkelig tungvint i dag. 

Da Apple lanserte sin App Store viste de mobilbransjen hvordan dette skal gjøres. Ett sted for søk, nedlasting og installering av programmer er det som skal til for å få folk til å faktisk vise interesse for å utnytte mulighetene i telefonene sine. Siden App Store har vi fått Nokias Ovi Store, Windows Marketplace, Android Market og andre løsninger ingen klarte å sette ut i livet før Apple.

Apple gjorde smarttelefoner interessante

Husker du Nokia N70? Eller Qtek S100? Eller N95 kanskje. Disse telefonen var spennende for den teknologiinteresserte, og kanontelefoner for teknojunkies som oss. Men for den vanlige mannen i gata var det ikke så interessant å punge ut flerfoldige tusen da disse var nye. 

Det som gjorde iPhone så genial var at den fokuserte på underholdning og brukervennlighet. Og med ett var "alle" interesserte i å få noe gøy ut av telefonene sine. I dag er det mange som er vel så opptatt av utvalget apps eller lagringsplass til musikk som de er av om det er godt batteri eller enkle menyer. Til og med undertegnedes egen mor ser nå etter en telefon å surfe på.

Du trenger ikke være et teknologihode for å ha glede av en smarttelefon. Det trengte du kanskje ikke før heller, men nå slipper du i alle fall å ta et to ukers kurs for å forstå hvordan telefonen fungerer. Det syns vi Apple skal ha noe av æren for.

iPhone var egentlig ganske elendig

I alle fall på en del områder. Bare tenk tilbake på at det ikke var mulig med tredjepartsprogrammer, og at telefonen manglet noe så basalt som å kopiere og lime inn tekst. Det førte til at konkurrentene laget telefoner som skulle være bedre enn iPhone, mye fordi iPhone fikk en enorm omtale i media. Å overgå iPhone var (og er) derfor en lur ting å gjøre for produsenter som ville vise seg frem.

Sånn sett har Apple gjort sitt for å drive utviklingen. Etter at iPhone ble lansert kom det raskt telefoner med langt skarpere skjermer, multitasking som fungerer skikkelig, mer lagringsplass, kraftigere maskinvare, bedre menysystemer, og ikke minst åpne operativsystemer som Android og Symbian^3.

Apple har flikket på iPhone over tid, og telefonen har blitt bedre og bedre med hver nylansering og operativsystemoppdatering. Siden lanseringen har det kommet en ny iPhone hvert år, og nå er det heller slik at Apple holder takt med utviklingen enn at konkurrentene strever med å lage telefoner som er bedre enn den nyeste iPhone-modellen.

Resultatet er uansett bedre telefoner til meg og deg. 

iPhone er det viktigste som har skjedd på mobilmarkedet de siste fem årene

Ikke misforstå - vi er ikke fanboys på noen som helst måte. Men har du en ny trykkskjermtelefon er det ikke vanskelig å se hvor for eksempel Google har hentet mye av inspirasjonen til Android fra. Apple har gått fra å være en produsent av en sær datamaskin og en populær MP3-spiller til å bli en av de viktigste innovatørene på mobilmarkedet.

Vi mener selvsagt ikke at Apple skal ha æren for alt som er bra i mobilverdenen. De har i det hele tatt ikke vært først ute med så mye, men de var de første som kombinerte alle de gode idéene i én telefon. Det syns vi iPhone fortjener skryt for.

Innlegget er skrevet av Marius Valle.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.