INDUSTRI

Syke av stank

3. juli 2008 - 14:29

Det konkluderer Nasjonalt folkehelseinstitutt (FHI) i en rapport som ble lagt fram på et folkemøte i Dalsøyra samfunnshus i Gulen onsdag ettermiddag.

– Helseplagene enkelte fortsatt har, skyldes etter all sannsynlighet lukt fra avfallsrester som ennå ikke er fjernet. Dette er svært ubehagelig for dem som rammes, men ikke direkte skadelig, sier divisjonsdirektør Jan Alexander ved FHI.

– Ikke økt kreftfare

Folkehelsa ble satt på saken etter at en spørreundersøkelser tidligere i vår viste at en betydelig andel av befolkningen i Gulen og Masfjorden kommuner fortsatt sliter med helseplager – et år etter tankeksplosjonen hos Vest Tank på Sløvåg.

Konklusjonene burde i utgangspunktet være beroligende for lokalbefolkningen:

FHI mener det ikke er spredt stoffer som lagres i kroppen eller fører til helseskader på lang sikt. Det er blitt dannet kreftfremkallende stoffer, men kun i ørsmå mengder. Det er ingen grunn til å forvente økt kreftrisiko.

Det som fortsatt skaper helseplager er rett og slett stanken fra avfall som fortsatt ikke er fjernet. Illeluktende svovelforbindelser som hydrogensulfid, metylsulfid og merkaptaner.

Les den miljømedisinske vurderingen her

Problemene gjentar seg

Alexander peker på studier gjort av folk som rundt cellulosefabrikker i Finland som viser at folk kan få helseplager ved å eksponeres for selv små mengder av stinkende svovelforbindelser.

Symptomene er kvalme, oppkast, hodepine, irritasjon i øyer og luftveier og hoste.

– Det er høyst reelt og vanlig å få sterk sykdomsfølelse av ubehagelig lukt. Dessuten kan de som i akuttfasen rett etter eksplosjonen, og som ble eksponert for konsentrerte mengder av sterkt slimhinneirriterende svoveldioksidgass, få de samme problemene igjen selv med en mindre mengde vond lukt, forklarer Alexander.

– Derfor er det viktig at forurensede masser nå fjernes så fort som mulig, legger han til.

Les også: Stank-avfall blir liggende hele sommeren

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.