SKAL ENDELIG FJERNES: Rester fra avfallet etter eksplosjonen på Vest Tank er pakket i poser, men disse vil gå i oppløsning, mener befolkningen. Mange er fortsatt plaget av lukt og helseplager etter eksplosjonen i fjor vår. (Bilde: Marit Hommedal)

Stank-avfall blir liggende hele sommeren

Gulen: Det bekrefter både SFT of Alexela Sløvåg (tidligere Vest Tank).

Årsaken er at ingen i Norge vil ta hånd om det omstridte avfallet. Alexela skylder på media:

Les også: Gulen: Venter på flere svar

Fortviler

- Med det medietrykket som har vært i denne saken, har det fram til nå vært komplett umulig å få noen til å ta imot avfallet. Vi har revet oss i håret, gått våken om nettene og jobbet 18 timer i døgnet. Vi er like fortvilt som lokalbefolkningen. Vi har ingen ting å tjene på at dette blir liggende på anlegget, sier administrerende direktør Håkon Ivarson i Alexela Sløvåg til TU.no.

Cirka 1500 tonn er tidligere sendt til Langøya, men her har de ifølge Ivarson nå satt foten ned.

Møkkasekker

I stedet har selskapet har måttet gå til Danmark og Tyskland for å bli kvitt de 400-500 tonnene illeluktende avfall som nå ligger pakket ned i såkalte "bigbags".

Et mottaksanlegg i Danmark tar hånd om slammet, mens et selskap i Tyskland tar imot forurenset masse.

Fristen ute

- Egentlig skulle Alexela fjernet dette innen 1. juli, men vi mener det er miljømessig forsvarlig at det ligger pakket ned i bigbags. Imidlertid vet vi ikke når sluttbehandlingen i utlandet kan skje. Vanligvis er det minst tre-fire ukers saksbehandlingstid. Det er sterkt beklagelig at dette avfallet ikke er borte for lenge siden, sier Bjørn Bjørnstad i SFT.

Han var på befaring på tomta i dag.

Folkemøte

Både Ivarson, Bjørnstad og Nasjonalt folkehelseinstitutt møtte lokalbefolkningen i Gulen kommune på et folkemøte i ettermiddag. Ikke bare selskapet fikk hard kritikk, men også myndighetene for sin håndtering av saken etter eksplosjonen for over et år siden.

Nordens største elbilkonferanse
Få med deg «Nordic EV Summit 2017» tirsdag 7. februar.
Union Scene, Drammen, Norway.