KRAFT

Sway Turbine er konkurs

Skulle redusere turbinkostnadene med 15-20 prosent.

Sway Turbine skulle redusere turbinkostnadene med 15-20 prosent. Nå er selskapet konkurs.
Sway Turbine skulle redusere turbinkostnadene med 15-20 prosent. Nå er selskapet konkurs. Bilde: Sway Turbine
Øyvind LieØyvind LieJournalist
22. apr. 2014 - 14:16

Sway Turbine utviklet en vindturbin på hele 10 MW som skulle testes i Øygarden kommune utenfor Bergen. Nå kaster selskapet inn håndkleet.

 – Vi har i lengre tid lett etter en industriell partner for å kommersialisere teknologien, men vi kom ikke i mål med det. Dermed var det ikke grunnlag for å drive selskapet videre i den form som har blitt gjort så langt, sier gründer og medeier Eystein Borgen til bransjemediet Montel.

Les også: Energi 21 vil ha Hywind til Norge

Uten gir

Som Teknisk Ukeblad tidligere har omtalt, hadde selskapet som mål å redusere turbinkostnadene med 15-20 prosent. Turbinen var direktedreven, og hadde såkalt aksial fluks, altså med det magnetiske feltet i aksiell retning.

Enova ga i februar 2010 tilsagn om 137 millioner kroner i støtte til prototypen. I juli samme år ga Olje- og energidepartementet konsesjon.Men i og med at turbinen aldri ble bygget, har pengene fra Enova heller ikke blitt utbetalt.

11. april ble det åpnet konkurs i Sway Turbine ved Bergen tingrett.Les også: El-sertifikater kan blåse nytt liv i vindparken på Smøla

Håper på nytt liv

Borgen håper imidlertid at nye eiere vil satse videre på teknologien.

– Jeg har stort tro på teknologien, sier han til Montel.
Han hadde selv en eierandel på like over 20 prosent i selskapet. Statoil eide nær 16 prosent, Lyse nesten 12 prosent, og Statkraft 2,5 prosent. I tillegg var det flere mindre aksjonærer.Selskapet har ikke levert årsregnskap for 2013, men ifølge 2012-tallene hadde selskapet 92 millioner kroner i gjeld.Sway Turbine ble skilt ut fra selskapet Sway i 2010. Sway lager flytende vindmøllefundamenter og er upåvirket av konkursen, understreker Borgen.

Les også:

Så mye kostet fornybarsatsingen deg som strømkunde i fjor

Nå sier leverandørindustrien nei takk til havvind

Denne vindparken presterte best i 2013  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.