KARRIERE

Svømmer i søkere til undervannsstudier

TRENGER KOMPETANSE: Til tross for at norsk industri er verdensledende innen undervannsinstallasjoner, har det hittil ikke vært utdanning for å få spesialutannede teknologer til å drifte og vedlikeholde det dyrebare utstyret.
TRENGER KOMPETANSE: Til tross for at norsk industri er verdensledende innen undervannsinstallasjoner, har det hittil ikke vært utdanning for å få spesialutannede teknologer til å drifte og vedlikeholde det dyrebare utstyret.
Anders J. Steensen
14. mai 2007 - 08:08

Bachelorutdanningen innen drift og vedlikehold av undervannsinstallasjoner er den eneste i sitt slag i Norge.

Behovet for ingeniører med spesialkompetanse innen dette fagfeltet vosker sterkt i og med at flertallet av oljutbygginger i dag gjennomføres på dypt vann vann med undervannsteknologi.

Nytt og pop

252 studenter har søkt på utdanningen, hvor av 71 har utdanningen som førstevalg. Det gir et snitt for førstevalgt på 1,8, mot et gjennomsnitt på 1,5 for resten av studiene ved Høgskolen i Bergen, HiB.

– Dette er en svært god søkning til et helt nytt studium. Selv om vi ikke kjenner karakterene til søkerne, er vi sikre på at vi får kvalifiserte studenter, sier dekan Ole – Gunnar Søgnen ved HiB.Spleiselag

Industrien i bergensområdet tok intiativ til å opprette studiene. Dette skyldes at behovet for kvalifisert personell øker rasky på grunn av raskt økende oppdragsmengde.

I første omgang finansieres studie som et spleiselag mellom Sparebank 1 SR bank, Ability Group ASA og Fjell kommune. HiB arbeider for å få studiet finansiert over statsbudsjettet fra neste høst.

NCE - ekspertsenter

Regjeringen har utnevt industrien i Bergensområdet til Norwegian Center of Expertice for undervannsteknologi. Utdanningen av ingeniører må sees i denne sammenheng. Derfor er det også naturlig at det opprettes studier og utdanning innen fagfeltet i regionen siden det omfatter mange arbeidsplasser.

– Det høye søkertallet kommer ikke overraskende. Industrien behov for arbeidskraft for å løse pågående og fremtidige oppdrag tilsier at disse studentene vil bli svært ettertraktede, sier daglig leder Trond Olsen i NCE Subsea.Praksis i bedriftene

– Det er gledelig å se at det er så mange søkere til studiet, til tross for at utdanningen skjer på Starume og ikke i Bergen sentrum, sier ordfører Jan Utkilen i Fjell kommune. Selve utdanningen skal foregå i lokaler tilhørende AGR-gruppen, mens den praktiske delen av undervisningen skal gjennomføres i bedriftene.

Utdanningen omfatter både faste installasjoner under vann og drift og veddikehold av fjernstyrte undervannsfarkoster, ROV.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.