INDUSTRI

Svevestøv: Mo i Rana verre enn Oslo

Bilde: Mo Industripark

Svevestøvproblemene i Mo i Rana, som industriparken i byen forårsaker, er på langt nær over.

Les også:

Industrien har redusert utslippene i løpet av dette året, men en ny rapport fra Folkehelseinstituttet (FHI) avslører at bedriftene og Statens forurensingstilsyn (SFT) fortsatt har en lang vei å gå.

Høyere enn WHO-grense

Prøver viser at metallinnholdet i svevestøvet i byen generelt er høyt. Blant annet er innholdet av metallet mangan i støvet høyere enn det retningslinjene som Verdens helseorganisasjon (WHO) har satt.

Nivåene av kadmium er lavere enn WHOs retningslinjer, men likevel så høyt at SFT mener nivåene av kadmiumkonsentrasjonen i lufta bør overvåkes jevnlig.

Innholdet av sink og bly er også høyt i forhold til hva som er vanlig forekomst i byluft, og innholdet av krom var en del høyere enn i Oslo-målingene, ifølge et brev fra FHI til SFT.

Risiko for helseskade

– Flere av de aktuelle metallene er kreftfremkallende, skriver FHI i brevet og påpeker at kombinasjonen av flere metaller er viktig for evnen til å gi helseskade.

I verste fall kan metallnivået i lufta øke antall tilfeller av lungekreft med ett tilfelle i en befolkning på 10 000 i løpet av 70 år – det er for mye, mener instituttet.

Mangelfull kunnskap

Samtidig er kunnskapen for flere metaller ikke bra nok, står det i brevet.

Det er spesielt ved målestasjonen på Moheia, som ligger mellom industriparken og Mo sentrum de høye metallverdiene er målt.

Langvarige problemer

TU.no har i en rekke artikler skrevet om det omfattende svevestøvproblemet i byen.

Tidligere i år måtte de tre bedriftene Celsa Armeringsstål, kalkverket SMA Mokado AS og Fesil Rana Metall redusere produksjonen når konsentrasjonen av svevestøv i lufta ble for høy – noe som betød store produksjonstap.

Så ble det avslørt at Celsa Armeringsstål hadde store ulovlige utslipp via langsgående åpninger i taket på fabrikken.

Er blitt bedre

Til tross for de nye opplysningene fra FHI, er svevestøvsituasjonen i Mo i Rana likevel blitt bedre i løpet av 2007.

I løpet av årets ti første måneder ble grenseverdien ved målestasjonen på Moheia overskredet 36 ganger, mot 82 ganger i 2006 og 54 ganger i 2005.

I løpet av første halvår i 2008 vil SFT-krav føre til flere større ombygginger og andre tiltak for å redusere utslippene enda mer.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.