KLIMA

Svevestøv truer Mo i Rana

Jannicke Nilsen
27. feb. 2007 - 16:03

Folkehelseinstituttet har vurdert nivået av svevestøv i Mo i Rana til å være helsefarlig. Tre bedrifter har fått varsel om at SFT kan komme til å kreve en reduksjon i produksjonen på minst 20 prosent de dagene det er for mye svevestøv. Totalt fem bedrifter må også dele regningen for utvidet luftovervåking.

De tre bedriftene som har fått varsel fra SFT er Celsa Armeringsstål AS, kalkverket SMA Mokado AS og ferrosilisiumprodusenten Fesil Rana Metall AS. Alle holder til i Mo Industripark. Bedriftene må følge med på den lokale luftovervåkingen på internett og redusere produksjonen dersom det ligger an til døgnoverskridelse av grenseverdien for svevestøv.



Må dele regningen

I tillegg har Ruukki Profiler AS og Rio Doce Manganese Norway AS fått beskjed om at de må være med å dele regningen for utvidet luftovervåking på utsatte dager. Kostnadene kommer trolig på i overkant av en million kroner.

Nasjonalt folkehelseinstitutt har konkludert med at målingene av svevestøvet i Mo i Rana representerer helsefare for utsatte grupper. Både enkeltepisoder og et gjennomsnittlig høyt nivå av svevestøv er betenkelig, mener instituttet. Folk skal også ha gitt utrykk for at de plages.



94 overskridelser i fjor

Grenseverdien for svevestøv er 50 mikrogram per kubikkmeter luft. Verdien kan overskrides inntil 35 ganger per år. Hittil i år har det vært 17 overskridelser. I 2006 var det 94 overskridelser på Moheia.

– Selv om vi har grenseverdier for svevestøv, ville vi at Folkehelseinstituttet skulle se spesielt på disse målingene. Det dreier seg om svevestøv fra industri, og vi utelukker ikke at kan være annerledes enn det vanlige svevestøvet som skyldes biltrafikk i byer, sier seksjonssjef Siri Sorteberg i SFT.



Strakstiltak hjalp ikke

SFT og Fylkesmannen i Nordland har i lengre tid fulgt opp en rekke bedrifter i Mo Industripark. Flere har allerede redusert utslippene av svevestøv og bidratt med informasjon som har gjort det mulig for SFT å få bedre oversikt over utslippene.

– Alle de tre store bedriftene har tidligere fått pålegg om strakstiltak. Vi er fornøyd med den jobben de har gjort, men det har dessverre vist seg å ikke være nok. At de nå må redusere produksjonen, ser vi på som siste utvei for å få ned utslippene på akseptabelt nivå, sier Sorteberg.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.