FORSVAR

Sverige ventes å bli Nato-medlem torsdag

Torsdag kan Sverige formelt bli fullverdig medlem av Nato. Mandag skal flagget heises foran alliansens hovedkvarter i Brussel. 

Onsdag reiste Sveriges statsminister Ulf Kristersson til Washington for å signere Nato-dokumenter, som av formelle årsaker må arkiveres i USA.
Onsdag reiste Sveriges statsminister Ulf Kristersson til Washington for å signere Nato-dokumenter, som av formelle årsaker må arkiveres i USA. Foto: Magnus Lejhall / TT / NTB
6. mars 2024 - 15:29

Ungarn skal levere inn sin godkjenning av Sveriges Nato-søknad til USA i løpet av torsdag, erfarer nyhetsbyrået TT.

Deretter må Nato-sjef Jens Stoltenberg formelt invitere Sverige til å bli med i alliansen, og Sverige må like formelt takke ja.

Flagget til topps

Onsdag satte Sveriges statsminister Ulf Kristersson og utenriksminister Tobias Billström seg på flyet til Washington for å signere Nato-dokumentene. De må av formelle årsaker arkiveres i USA, melder Reuters.

Sverige blir formelt medlem i Nato fra det øyeblikket papirene fra Ungarn og Sverige er innlevert og arkivert i USA, melder TT.

Mandag ved lunsjtider skal Sveriges flagg heises utenfor forsvarsalliansens hovedkvarter i Brussel, får NTB opplyst.

Den symboltunge flaggheisingen skjer med både Kristersson og øverstkommanderende for Sveriges forsvar Micael Bydén og andre toppolitikere, samt en rekke Nato-topper til stede, ifølge svenske medier.

Forsvaret bør rette større oppmerksomhet mot evnen til å møte begrensede angrep og sammensatte trusler, ikke minst gjennom overvåking og beredskap, ifølge forsvarsanalysen 2024.
Les også

Forsvarsanalyse: Norge må ha en tydelig og realistisk plan for strid med russiske styrker

Ungarn ble sist

Sverige måtte vente lenger på Nato-medlemskapet enn noen hadde trodd på forhånd.

Først satte Tyrkia seg på bakbeina, og det måtte lange og harde forhandlinger til før tyrkerne sa ja i slutten av januar.

Da var det bare Ungarn igjen.

Ungarns statsminister Viktor Orban har tidligere gjentatte ganger erklært at Ungarn ikke skulle være de siste til å ratifisere Sveriges Nato-søknad. Likevel ble nasjonalforsamlingens behandling av saken flere ganger forsinket av Orbans parti Fidesz.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, til venstre, trykker hånden til Sveriges statsminister Ulf Kristersson (til høyre) under Nato-toppmøtet i Vilnius i Litauen i juli. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i bakgrunnen.
Les også

Sverige rykker nærmere Nato-medlemskap

– Tåpelig

I Nato klør man seg i hodet over Ungarns og Orbans oppførsel.

– Hadde de enda framstilt noen krav eller betingelser som det hadde gått an å forhandle om, så hadde jeg forstått det, sier en Nato-topp til NTB.

Han omtaler hele framferden til Ungarn som «tåpelig».

Sverige og Finland søkte begge medlemskap i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022. Finland ble alliansens 31. medlem i april i fjor.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Fra mandag av teller altså alliansen 32 medlemsland.

Den faktiske transporten av kjøretøyene gikk fra Orkanger til Thessaloniki 25. mars. Forsvaret og Forsvarsmateriell donerer totalt 40 lastebiler og 36 feltvogner.
Les også

Forsvaret har donert 76 kjøretøy til Nord-Makedonia

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.