ENERGI

Sverige har fyrt opp oljekraftverk

Uniper har fyrt opp sitt oljefyrte kraftverk i Karlshamn i Sverige, der det nå brennes 70.000 liter olje i timen.

Det oljefyrte kraftverket i Karlshamn er fra 60-tallet og er nå satt i drift igjen. Bildet er noen år gammelt.
Det oljefyrte kraftverket i Karlshamn er fra 60-tallet og er nå satt i drift igjen. Bildet er noen år gammelt. Foto: Zygimantus/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
16. aug. 2022 - 13:45

– Vi har kjørt fra morgen til kveld, sier Unipers pressesjef Torbjörn Larsson til Aftonbladet. Han forteller at kraftverket ble startet opp for en uke siden.

Kraftverket fra 1960-tallet er fyrt opp som følge av mangel på planlagt elektrisitetsproduksjon i Sør-Sverige, ifølge Larsson. Oljen som brennes, kommer fra et raffineri i Lysekil og har ikke russisk opprinnelse, forsikrer han.

Høyrepartiet Moderaterna, som er i opposisjon i Sverige, kaller det galskap å benytte det oljefyrte kraftverket.

– Det er totalt galskap at Sverige trenger å fyre opp olje midt på sommeren. Det skyldes i stor grad at Sverige og andre land i Europa har lagt ned fullt fungerende kjernekraft, tvitrer partiet.

Regjeringspartiet Socialdemokraterna har tidigere tilbakevist kritikken og fastholder at det oljefyrte kraftverket i Karlshamn ene og alene er i drift fordi det er økonomisk lønnsomt.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.