ENERGI

Sverige har fyrt opp oljekraftverk

Uniper har fyrt opp sitt oljefyrte kraftverk i Karlshamn i Sverige, der det nå brennes 70.000 liter olje i timen.

Det oljefyrte kraftverket i Karlshamn er fra 60-tallet og er nå satt i drift igjen. Bildet er noen år gammelt.
Det oljefyrte kraftverket i Karlshamn er fra 60-tallet og er nå satt i drift igjen. Bildet er noen år gammelt. Foto: Zygimantus/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
16. aug. 2022 - 13:45

– Vi har kjørt fra morgen til kveld, sier Unipers pressesjef Torbjörn Larsson til Aftonbladet. Han forteller at kraftverket ble startet opp for en uke siden.

Kraftverket fra 1960-tallet er fyrt opp som følge av mangel på planlagt elektrisitetsproduksjon i Sør-Sverige, ifølge Larsson. Oljen som brennes, kommer fra et raffineri i Lysekil og har ikke russisk opprinnelse, forsikrer han.

Høyrepartiet Moderaterna, som er i opposisjon i Sverige, kaller det galskap å benytte det oljefyrte kraftverket.

– Det er totalt galskap at Sverige trenger å fyre opp olje midt på sommeren. Det skyldes i stor grad at Sverige og andre land i Europa har lagt ned fullt fungerende kjernekraft, tvitrer partiet.

Regjeringspartiet Socialdemokraterna har tidigere tilbakevist kritikken og fastholder at det oljefyrte kraftverket i Karlshamn ene og alene er i drift fordi det er økonomisk lønnsomt.

Den russiske gruvebyen Pyramiden ble forlatt i 1998, men bygninger og infrastruktur er fortsatt intakt. Det er også et turistmål.
Les også

Russisk gruveselskap får sette opp syv meter høyt kors på Svalbard

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.