ENERGI

Sverige forbyr utvinning av olje, kull og gass

Først og fremst et symbolsk vedtak.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson gjør det forbudt med gruvedrift og utvinning av kull og råolje. Opposisjonen er imot loven, men ikke fordi de er for kulldrift.
Sveriges statsminister Magdalena Andersson gjør det forbudt med gruvedrift og utvinning av kull og råolje. Opposisjonen er imot loven, men ikke fordi de er for kulldrift. Foto: Johanna Geron/Reuters/NTB
31. mai 2022 - 14:50

Den svenske Riksdagen har besluttet å forby utvinning av olje, kull og naturgass i Sverige. Loven endres slik at det ikke lenger kan gis tillatelse til gruvedrift eller utvinning av kull og råolje.

Vedtaket er nærmest symbolsk ettersom det knapt finnes noen virksomhet knyttet til disse råvarene i Sverige. For tiden er det ett selskap som har rett til å utvinne naturgass, men det pågår ingen virksomhet som er knyttet til dette, ifølge regjeringen.

Den borgerlige opposisjonen er imot loven fordi den mener at dette først og fremst er en symbolsak, samtidig som de frykter en forverring av Sveriges forsyningsberedskap når det gjelder kritiske varer.

Lovendringen trer i kraft 1. juli 2022.

Norske olje- og gasselskaper kan bli pålagt å bygge opp store lagre for CO2-lagring framover.
Les også

EUs nye lov om nullutslipp i industrien kan få stor betydning

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.