SAMFERDSEL

Svenskene stanser hurtigtog mellom Stockholm og Oslo

– En kalddusj og et sjokk.

SJ skulle bytte til X2000-tog på strekningen mellom Oslo og Stockholm, og dermed redusere reisetiden med rundt halvannen time. Det går nå i vasken.
SJ skulle bytte til X2000-tog på strekningen mellom Oslo og Stockholm, og dermed redusere reisetiden med rundt halvannen time. Det går nå i vasken. Bilde: Vidar Knai/NTB scanpix
NTB NTB NTB
2. juni 2015 - 07:17

SJ har brukt millioner på planleggingen av hurtigtogssatsingen, som skulle redusere reisetiden mellom Stockholm og Oslo fra 6 til 4,5 timer fra 9. august i år.

I mars fikk imidlertid SJ beskjed om at Jernbaneverket i Norge skal gjennomføre banearbeider på strekningen Lillestrøm-Kongsvinger, som gjør at de ser seg nødt til å avlyse planene, skriver Dagens Nyheter.

– Kalddusj

SJ-sjef Crister Fritzson kaller det «uakseptabelt» og raser mot Jernbaneverket.

– Jernbaneverkets beskjed så nært trafikkstart kom som en kalddusj og et sjokk for oss. Jeg er lei for at SJ ikke fikk informasjon om dette tidligere, sier han til avisen.

Dermed dropper de planene om å sette inn sine nyeste og raskeste tog, X2000, på tre daglige avganger mellom hovedstedene.

– Dette skulle være en begynnelse. Vår plan var å øke trafikken med flere avganger om satsingen gikk bra, sier Fritzson.

Les også: Svenskene har bygget for 200 km/t. Det er bare for Norge å koble seg på

Nødvendig oppgradering

For Jernbaneverket kommer avgjørelsen som en overraskelse.

– Vi hadde et møte med SJ forrige torsdag og har ikke hørt noe om at de skulle avbryte sin hurtigtogssatsing. Vi venter å få beskjed i løpet av uken, sier pressekontakt Arvid Bårdstu.

Han understreker at oppgraderingen av kjøreledningene på den 11 mil lange strekningen mellom Lillestrøm og Kongsvinger er sårt tiltrengt. Den korte varslingen skyldes at det var ekstrabevilgninger fra regjeringen som gjorde arbeidene mulig.

Les også: Kuttet reisetiden mellom grensen og Oslo med 20 min - uten investeringer

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.