KLIMA

Svenskene har best miljø-image

KJERNEKRAFT: Kjernekraft er det største investeringsområdet i svensk elproduksjon. Likevel har de best miljø-image i Skandinavia.
KJERNEKRAFT: Kjernekraft er det største investeringsområdet i svensk elproduksjon. Likevel har de best miljø-image i Skandinavia. Bilde: colourbox
Mona StrandeMona StrandeJournalist
19. des. 2007 - 08:51

Nordisk Ministerråd har spurt 3000 skandinaver om hvem som er best og verst i Norden til å prioritere miljø og klima. Én av tre mener Sverige er best, mens bare én av åtte holder en knapp på Norge. Det gjør oss likevel til nummer to i kåringen, skriver Dagsavisen.

- Danmark bedre enn Norge

Danmark kommer dårligst ut: 20 prosent av de spurte plasserer Danmark på sisteplass.

- Det er overraskende, for Danmark er i virkeligheten bedre enn Norge, sier leder i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, til Dagsavisen.

Han viser til tall fra EUs European Environment Agency som viser at Norge vil få en økning i klimagassutslipp på 18 prosent i perioden 1990-2010, mens Danmark vil redusere utslippene med 2,2 prosent i samme periode.

Lever på gammel stolthet

Haltbrekken mener Norge har et bedre miljøimage enn vi fortjener.

- Det skyldes retorikk og gammel stolthet. Mange husker at Gro Harlem Brundtland var "verdens miljøvernminister", sier han.

Leder i Natur og Ungdom, Bård Lahn, mener nordmenn ikke tror på store ord:

- Norge har lenge hatt et uforholdsmessig positivt miljøimage. Jens Stoltenberg er utrolig flink til å skryte av høye klimaambisjoner, men de fleste undersøkelser viser at folk i Norge ikke tror på ham og er skuffet over norsk miljøpolitikk, sier Lahn til Dagsavisen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.