KRAFT

Svensk vindkraft er fortsatt mest lønnsom

Rammes ikke av skattesmell, mener analyseselskap.

VERNES: Svensk vindkraft påvirkes ikke så mye av at takstverdien på energianlegg økes, mener Thema Consulting.
VERNES: Svensk vindkraft påvirkes ikke så mye av at takstverdien på energianlegg økes, mener Thema Consulting. Bilde: colourbox.com
26. sep. 2012 - 12:29

Den svenske regjeringen foreslår i sitt forslag til budsjettproposisjon for 2013 å heve takstverdien for alle energianlegg.

Svensk kraftbransje kan bli nødt til å betale 2,5 milliarder svenske kroner mer i skatt, og Svensk Energi frykter at det vil ramme fornybarsatsingen.

Les mer om dette her: Frykter for svensk fornybarsatsing

Vind mer lønnsomt

Det vil likevel fortsatt være mer lønnsomt å bygge ut vindkraft i Sverige enn i Norge, mener Thema Consulting.

Analyseselskapet la nylig frem en undersøkelse gjort på oppdrag fra Energi Norge som viste at forskjellene i skattereglene i Norge og Sverige kan føre til at svenske prosjekter favoriseres når det kommer til utbygging av fornybar energi.

Thema Consulting: – God norsk vind oppveier skatteulempene

– Svensk vindkraft påvirkes ikke så mye av at takstverdien på energianlegg økes, og vil fortsatt komme best ut skattemessig, sier Åsmund Jenssen, partner i Thema Consulting.

Norge og Sverige har opprettet et felles elsertifikatsystem som innebærer at det skal bygges ut 26,4 TWh ny fornybar kraft i Norge og Sverige fram til 2020. Systemet skal sikre at de mest kostnadseffektive fornybarprosjektene bygge ut.

Les også:

Lyse-sjefen mener elsertifikatene er meningsløse uten infrastruktur

– De grønne sertifikatene er som gift for kraftmarkedet  

Rammer vankraften

Ifølge Thema Consultings undersøkelse må et norsk vindkraftprosjekt ha hele seks øre/kWh høyere inntekter før skatt for å gi samme avkastning som et tilsvarende svensk prosjekt.

Disse forskjellene fører til at utbygging av så mye som 5.6 TWh blir flyttet fra Norge til Sverige, mener analyseslskapet.

Jenssen mener at disse tallene fortsatt holder, selv om Sveriges regjering nå vil heve takstverdien for alle energianlegg i 2013.

– Svensk vannkraft kommer derimot relativt dårligere ut, men potensialet for ny vannkraft i Sverige ligger bare på om lag en halv TWh. Derfor betyr ikke skatteskjerpelsen for svensk vannkraft så mye for det totale bildet, selv om svensk vannkraft kommer dårligere ut, sier Jenssen.

Energi Norge-sjefen: – Vi må ha full fart på utbygging av kablene

Borten Moe: Borten Moe stopper private kabelutbyggere

–  Vindkraften skjermes

Han understreker at det er vind som er den store konkurrenten.

– Dette er tiltak som den svenske regjeringen vil gjøre for å hente inn penger fra den eksisterende produksjonen. Vindkraften blir i stor grad skjermet. Her er det flere endringer på gang som vi vil se på.

Les også:

– Skatteregler kan gi dyrere strøm

Vil fjernstyre strømmen din

Så mye dyrere blir strømmen av utenlandskabler

Advarer mot dobbelstøtte han selv kan tjene på  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.