HELSE

Svensk politi etterforsker storsvindel med koronatester

Politiet mistenker at svindel med koronatester kan ha rammet opptil 100.000 personer i Sverige, ifølge Aftonbladet og Expressen. Tre personer er pågrepet.

Til sammen seks personer er mistenkt i saken, som ifølge kildene nå har høyeste prioritet hos politiet i Stockholm.
Til sammen seks personer er mistenkt i saken, som ifølge kildene nå har høyeste prioritet hos politiet i Stockholm. Foto: NTB
19. juni 2021 - 20:09

Aftonbladet skriver lørdag at et privat helseforetak har utført PCR-tester og solgt koronasertifikat uten å ha sendt inn prøvene til analyse. Den hovedmistenkte mannen kan ha dratt inn over hundre millioner kroner under pandemien, ifølge Aftonbladet.

Ifølge Expressen er den mistenkte hovedmannen i 30-årene. Både han og en lege i 50-årene som er mistenkt for å ha undertegnet falske testresultater og koronasertifikater, er ifølge avisa etterlyst. Det samme er en mann i 40-årene.

Ytterligere tre personer er pågrepet og ble lørdag varetektsfengslet i Stockholm. De er mistenkt for blant annet grov smittespredning og bedrageri.

– Samtlige avviser straffskyld, sier aktor Alexandra Bittner til nyhetsbyrået TT.

Hun vil ikke kommentere etterforskningen ytterligere og vil heller ikke bekrefte at tre personer er etterlyst i saken.

Selskapet skal ha tilbudt PCR-tester og koronasertifikater som de kunne bruke ved utenlandsreiser. Prisen var ifølge avisene totalt rundt 1.500 kroner for test og sertifikat, og selskapet drev klinikker i Stockholm og en rekke andre steder i landet.

Illustrasjonsfoto fra laboratorium.
Les også

Enkel spyttprøve kan avsløre hvor syk du blir av Covid-19

Razzia

Til sammen seks personer skal altså være mistenkt i saken, som ifølge Aftonbladet nå har høyeste prioritet hos politiet i Stockholm. Politiet har sammen med inspeksjonen for helse og omsorg slått til på en rekke adresser i hovedstadsområdet den siste uken.

Ved flere anledninger fant de lokaler som i stor grad var ryddet ut av, men som hadde spor av prøvetakingsvirksomhet, erfarer Aftonbladet.

Uvitende om smitte

Expressen skriver at politiet fant ansatte i noen lokaler, og at de fortalte at de tjente opptil 130 kroner timen. De fikk også status som mistenkt i etterforskninger. Én ansatt skal ha fortalt til politiet at han reagerte på at testresultatene aldri kom tilbake som positive.

– Frykten er at personer som har fått et falskt negativt resultat, ikke har fått behandling i tide. Et annet aspekt er alle som har reist rundt i verden og som har vært uvitende om at de var smittet, sier en ikke navngitt myndighetskilde til Aftonbladet.

Falske positiver er et marginalt problem når det gjelder koronatestene, ifølge professor Anne Spurkland, som har jobbet mye med PCR-tester.
Les også

Faktisk.no: Mye feilinformasjon i podkast-intervju med mikrobiolog

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.