ENERGI

Minst 50 meter av Nord Stream 1 er borte

Mins 50 meter av den russiske gassledningen Nord Stream 1 er borte der det eksploderte 26. september, viser bilder den svenske avisa Expressen har tatt.

Bilde tatt fra den svenske kystvakten av området der gass fra den ødelagte Nord Stream-ledningen kom opp til overflaten den 27. september. Nå har avisa Expressen filmet området under vann der eksplosjonen skjedde og skriver at minst 50 meter at rørledningen er borte i området.
Bilde tatt fra den svenske kystvakten av området der gass fra den ødelagte Nord Stream-ledningen kom opp til overflaten den 27. september. Nå har avisa Expressen filmet området under vann der eksplosjonen skjedde og skriver at minst 50 meter at rørledningen er borte i området. Foto: Kustbevakningen
18. okt. 2022 - 08:27

Området der den russiske gassrørledningen strekker seg på havbunnen av Østersjøen utenfor Sverige, er ikke lenger sperret av. Journalister fra den svenske avisa Expressen har med hjelp fra norske Trond Larsen i det norske selskapet Blueye Robotics undersøkt området med undervannsdrone.

På 80 meters dyp viser det seg store renner i sjøbunnen og biter som ser ut som ødelagte rørdeler. Minst 50 meter av rørledningen er borte eller ligger begravd under havbunnen, skriver avisa.

– Det er en ekstrem kraft som skal til for å bøye tykt metall på denne måten, sier Larsen om bildene.

Nord Stream 1 er konstruert av 12 meter lange seksjoner som er sveiset sammen. Den ytre diameteren er 1,4 meter, og rørledningen er omgitt av betongdekke som er opptil en desimeter tykt. Kraften fra eksplosjonen som rev røret i filler, var så sterk at den gjorde et utslag på 2,3 på seismologiske målinger.

Bekrefter at skadene skyldes eksplosjoner

Københavns politi melder tirsdag morgen at de har gjennomført en rekke foreløpige undersøkelser av gjerningsstedene i Østersjøen, med bistand fra Forsvaret og i samarbeid med Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Disse undersøkelsene skal ha bekreftet at det er skjedd omfattende skader på Nord Stream 1 og 2 – forårsaket av kraftige eksplosjoner.

Skadene er skjedd i Danmarks eksklusive økonomiske sone.

– På bakgrunn av de foreløpige undersøkelsene har PET og Københavns Politi besluttet å opprette en felles etterforskningsggruppe, som skal ivareta den videre etterforskningen av hendelsene, skriver politiet i meldingen.

Etterforskningsgruppen skal jobbe tett sammen med relevante myndigheter i Danmark og utlandet, deriblant Forsvaret som bistår i undersøkelsene av gjerningsstedene i Østersjøen.

De påpeker at det foreløpig er for tidlig å si noe om hvilke rammer det vil være for det internasjonale samarbeidet med blant andre Sverige og Tyskland, fordi det avhenger av flere aktører og myndigheter som håndterer saken i de ulike landene.

Det danske politiet ønsker heller ikke å si noe om hvor lang tid de forventer at etterforskningen skal ta, ei heller dele flere detaljer fra etterforskningen.

– Vi forstår at det er stor interesse, men på nåværende tidspunkt vil det ikke bli gitt ytterligere opplysninger fra etterforskningen av gasslekkasjene.

Fra Østersjøen mens gassen fortsatt boblet opp fra Nord Stream-gassledningen.
Les også

Washington Post:: Ukrainsk offiser koordinerte Nord Stream-angrepet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.