OFFSHORE

Sveiseflause på Åsgard større

23. aug. 2001 - 12:58

Statoil skal gjøre om ytterligere 48 sveiseforbindelser i rørforbindelsene på gassfeltet. Åsgard B må derfor steneges og prøveprodulksjone på Huldra utsettes.

Statoil avdekket tidligere i år svakheter i 72 sveiser i rørforbindelser på Åsgard-feltet. Med bakgrunn i testing ble det bestemt at 24 av skjøtene skulle repareres. Nå er det besluttet at alle de 48 gjenstående sveisene også skal repareres.

Årsaken er lekkasjen som ble oppdaget tidligere denne måneden i en gassrørledning mellom Åsgard B og produksjonsskipet Åsgard A, opplyser selskapet i en pressemelding. Det viste seg at det hadde oppstått et sprøbrudd i en sveis som tidligere var "friskmeldt" av interne og eksterne eksperter.

Produksjonen over Åsgard B vil være stanset inntil midten av oktober. I denne perioden vil sveisene som ligger nærmest Åsgard B bli utbedret. En arbeidsplan for reparasjon av de resterende sveisene vil foreligge innen 6-8 uker. Statoil vil også benytte nedstengningsperioden til å gjennomgå andre kritiske systemer på plattformen.

De svakheter som nå er avdekket, har ført til at Statoil har gjennomgått mulige sveisesvakheter også på andre installasjoner.

Statoil vurderer fremdeles om fire sveiser på satellittfeltet Statfjord Nordflanken i Nordsjøen bør repareres.

Prøveproduksjonen over Huldra-plattformen i Nordsjøen er utsatt med rundt 14 dager. Årsaken er at det på toppen av produksjonsrørene i tre brønner er benyttet en sveisemetode og en materialkombinasjon som kan ha samme svakheter som nå er identifisert på Åsgard. Statoil kommer derfor til å vurdere disse sveisene på ny før plattformen starter prøveproduksjonen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.