Sveinung Rotevatn må svare i Stortinget om feil i klimaregnskapet

En feil hos Statistisk sentralbyrå (SSB) har ført til underrapportering av norske klimautslipp. Nå krever både SV og MDG svar i Stortinget. 

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), her i stortingssalen.
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V), her i stortingssalen. Foto: Torstein Bøe / NTB
16. apr. 2021 - 15:15

MDGs fungerende partileder Arild Hermstad sier partiet nå vil kalle klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) inn på teppet i Stortinget for å forklare hvordan feilen kan ha skjedd.

SSB meldte torsdag at tallene for salg av marine gassoljer og autodiesel er rettet tilbake til 2012. Bare i 2019 skulle innrapportert mengde ha vært vel 674 millioner liter høyere.

SSB har ikke finregnet på hvordan rettelsen vil påvirke utslippstallene, men seniorforsker Robbie Andrew ved Cicero Senter for klimaforskning sa torsdag til Teknisk Ukeblad at han antar at feilen kan gi et utslag på det norske klimaregnskapet på hele 1 million tonn CO2.

Hermstad frykter at regnefeilen i praksis kan bety at klimamålet for 2020 ikke nås.

– Konsekvensen av regjeringens tallrot er at Stortinget nylig har vedtatt en klimaplan på helt feil premisser, advarer han.

SVs Lars Haltbrekken har allerede stilt et skriftlig spørsmål til klima- og miljøministeren der han spør hva feilen betyr for klimamålene.

– Regjeringen må snarest komme med nye tiltak for å kutte utslippene av klimagasser, hvis ikke står vi i fare for å bryte våre klimamål, sier Haltbrekken.

Les også

Fikk ikke gjennomslag for grønn, maritim satsing

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.