OLJE OG GASS

SV: – Kvasipsykologisk synsing

Kritisk: Nestleder i arbeidskomiteen, Karin Andersen (SV), frykter at Statoil vil kneble varlsere.
Kritisk: Nestleder i arbeidskomiteen, Karin Andersen (SV), frykter at Statoil vil kneble varlsere. Bilde: SV
Ole K. Helgesen
9. des. 2010 - 12:37

Statoils bruk av karakterer for å styre de ansattes lønnsutvikling blir ikke godt mottatt i SV. Stortingsrepresentant Karin Andersen mener det vil øke ledernes makt over de ansatte.

– Slike systemer vil alltid belønne de som er i toppen av et hierarki og skape større ulikheter i organisasjonene. Og jeg er usikker på hva annet Statoil-ledelsen vil få ut av dette. Det blir veldig mye synsing og dårlig kvasipsykologi som ligger bak vurderingene. Jeg tror de kaster bort tiden sin. Likevel kan dette systemet få svært uheldige virkninger.

Bakgrunn: Statoil gir ansatte karakterer

– Knebler varslere

Andersen er bekymret for at de ansatte i selskapet vil la være å varsle om kritikkverdige forhold.

– Vi har vedtatt et nytt varslingsvern i Stortinget og jobber med å gjøre det enda tydeligere. Det er et krav at bedrifter har et eget system for varsling, og da kan man ikke ha belønningssystemer som belønner lojalitet til ledelsens avgjørelser. Dette kan fremdyrke en kultur som ikke fremmer varsling, sier Andresen til Teknisk Ukeblad.

Statoil: Statoil forsvarer karaktersystemet

Fafo-forsker: – Stilner kritiske røster

Amerikanisert arbeidsliv

Stortingsrepresentanten sier det er av stor samfunnsinteresse å beskytte varslere.

– Det er viktig at kritikkverdige forhold blir behandlet åpent. Og dette er spesielt viktig innen oljeindustrien hvor kostnadene av en katastrofe kan bli enormt store. Etter BP-katastrofen i Mexicogolfen har det blitt fremhevet som positivt at Norge har flatere strukturer i organisasjonene hvor de enkelte medarbeiderne har mer innflytelse. Det er unorsk at alt skal styres ovenfra og at de ansatte vurderes ut i fra lojalitet. Derfor er denne utviklingen mot et mer amerikanisert arbeidsliv svært bekymringsfull.

NITO: – Kan være ulovlig

– Storulykke kan skje

– Det er spesielt bekymringsfullt at Statoil innfører lønnssystemer som kan redusere de ansattes innflytelse. Vi har i det siste sett at storulykkepotensialet er tilstede på norsk sokkel, og derfor må Statoil ha en langt større egeninteresse ikke å kneble varslere, sier Andersen.

YS: – Tilbake til 20-tallet

Frp: Frp: – Knakende likegyldig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.