KLIMA

SV inviterer KrF og Venstre til miljøallianse

Ber støttepartiene stå opp for miljøet.

 Fungerende partileder i SV, Bård Vegar Solhjell, manet til en bred miljøallianse i Stortinget fremover, da han talte til SVs landsstyre i Oslo fredag.
Fungerende partileder i SV, Bård Vegar Solhjell, manet til en bred miljøallianse i Stortinget fremover, da han talte til SVs landsstyre i Oslo fredag. Bilde: NTB scanpix
24. jan. 2014 - 15:35

Under sin tale til SVs landsstyremøte fredag, brukte Solhjell anledningen til å invitere alle de andre partiene på Stortinget til en bred miljøallianse.

– Vi har nå de to minst miljøvennlige partiene i regjering. Det gjør at vi trenger en allianse av partier som i mange miljøsaker er villig til å gå lenger enn regjeringen, sa Solhjell.

Solhjell mener regjeringens støttepartier i Stortinget, Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF), har et spesielt ansvar.

– Jeg vil gi dem ros for at de fikk stanset oljeleting i Lofoten og Vesterålen. Men de bærer også ansvaret for den regjeringen vi nå har, og for det den ikke gjør, mener Solhjell, som vikarierer i SVs sjefsstol mens Audun Lysbakken er i pappaperm.

– Våg mer

Solhjell etterlyser mer mot hos Venstre og KrF.

– Våg å stå sammen med de partiene dere er enig med i miljøspørsmål, siden dere har valgt å stå utenfor regjeringen. Hvis ikke, er dere bare regjeringspartier uten departement, sier han.

Solhjell sier tendensen så langt i Stortinget er at Venstre og KrF ikke stemmer for forslag de egentlig burde vært for.

– Nettopp derfor kan det være behov for en tydeligere utfordring til dem om å stemme etter sin overbevisning, utdyper Solhjell overfor NTB.

Solhjell appellerer også til Arbeiderpartiet (Ap) om å snu i olje- og klimapolitikken og bli med i alliansen.

– Dersom Ap, SV, KrF, Venstre og Sp går sammen, har vi flertall i Stortinget og kan få gjennom viktige miljøsaker. Så lenge regjeringen er så lite opptatt av miljø, er det nødvendig at andre tar ansvar for å stemme gjennom viktige tiltak, sier han.

Les også: Norge prøver å unngå rettssak om luftforurensning

Test til våren

Solhjell mener en bred miljøopposisjon kan få til mye. SV ønsker en egen klimahandlingsregel som binder norske tiltak til det globale målet om at oppvarmingen ikke skal overstige 2 grader, samt at Oljefondet fremover skal investere aktivt i fornybar energi og trekke seg ut av selskaper knyttet til fossil energi.

Solhjell mener den første testen på om det finnes en reell klimaopposisjon på Stortinget, er når partiene til våren skal stemme over om Oljefondet skal trekke seg ut av kullselskaper eller ikke.

Solhjell mener en miljøallianse på Stortinget også kan få til viktige miljøtiltak innen samferdsel og gå i bresjen for å utvikle en grønnere næringspolitikk.

Refser regjeringen

Brorparten av landsstyretalen brukte imidlertid Solhjell til å hamre løs på hva den blåblå regjeringen har oppnådd i løpet av sine første 100 dager i regjering.

– Vi markerer et jubileum i disse dager, men jeg har ikke med kake, for å si det sånn, innledet Solhjell til latter og applaus fra salen.

– Vi ser allerede et retningsskifte. Det er mindre vekt på miljø, mer vekt på børs og marked og vi ser flere tegn på en umoderne verdi- og familiepolitikk, sier Solhjell.

Les også:

En ketsjupflaske kan gjenvinnes til materiale for 3D-printere

Nytt verktøy beregner bærekraftighet for teknologi  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.