OLJE OG GASS

Subsea Valley ble unnfanget på hans kontor. Nå er han ferdig.

Ferdig: Erik Jølberg har jobbet intenst med Subsea Valley. Nå er han ferdig. Foto: Hans Haugstad
Ferdig: Erik Jølberg har jobbet intenst med Subsea Valley. Nå er han ferdig. Foto: Hans Haugstad Bilde: Hans Haugstad
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
7. jan. 2014 - 15:39

Når den fjerde Subsea Valley-messen går av stabelen til våren, blir det uten Tess-grunder og tidligere messegeneral Erik Jølberg i spissen.

Subsea Valley ble nærmest unnfanget i kontorene til Jølberg. Suksessen ble formidabel – og førte til en av verdens raskest voksende næringsklynger.

På tampen av fjoråret ansatte nettverket ny ekstern daglig leder og Tess kommer ikke lenger til å være teknisk arrangør av den årlige Subsea Valley konferansen.

– Ikke holdbart

Etter hva Teknisk Ukeblad kjenner til, har flere av medlemsbedriftene ment at Tess-nærværet var for markant.

For Erik Jølberg var Subsea Valley viktig. Hans kapasitet og innsats kunne sammenlignes med en turboladet duracelkanin, som jobbet for fellesskapet og skapte mye for mange.

Men Jølberg var først og fremst Mr. Tess – noe som innimellom kunne falle andre medlemmer tungt for brystet. Nå er den drivende etablereren og turbomotoren ute av flere sentrale posisjoner i næringsklyngen han skapte.

– Jeg gikk ut av rollen som daglig leder den 15. november. Nå er alt det administrative og konferansen overtatt av den nye administrasjonen, forteller Jølberg til Teknisk Ukeblad.

Jølberg har overfor Teknisk Ukeblad selv tidligere erkjent at det på sikt ikke var holdbart å være både daglig leder av Subsea Valley og eier og konsernsjef i Tess.

– Det var krevende å balansere. Tess er jo samtidig leverandør til mange av medlemmene i Subsea Valley. Men jeg lærte fantastisk mye av oppbyggingen. Riktignok er Tess fortsatt med i styringsgruppen, men jeg har fått frigjort halve tiden min i forhold til tidligere, sier Jølberg.

Les også: Reinertsen trenger 50 ingeniører for å erobre havbunnen

Ble rekruttert utenfra

Det var i november Subsea Valley fikk sin nye daglige leder, Preben Strøm. Han ble rekruttert utenfra Subsea Valley og har blant annet 17 års fartstid i Stavanger, hos både Baker Hughes og Oceaneering.

Til jobben i Subsea Valley kom han imidlertid rett fra en toårig MBA i London, der ektefellen jobbet for Statoil.

Og Strøm er fornøyd med aktiviteten som er skapt på sin nye arbeidsplass før han tiltrådte.

– Det er gjort en formidabel jobb med å bygge Subsea Valley. Den gikk fra null til verdenskjent på tre år. Det var en utrolig jobb. Og uten Jølberg ville det neppe vært noe Subsea Valley, slår han fast.

Nå ønsker Strøm å fokusere på at Subsea Valley faktisk er en næringsklynge for leverandører av kompetanse og produkter til nettopp subseabransjen.

– Vi må oppleves som en klynge for medlemsbedriftene. Deres fokus er subsea. Det må ikke være noen tvil om hva vi er – og for hvem, sier Strøm, etter bare få uker i jobben.

Les også: Denne gravemaskinen kan jobbe på havbunnen

– Nettverk er viktigst

Strøm burde vite hva han snakker om. Han har vært med på å styre UTC i Bergen, som etter hvert vokste til 800 delegater.

I tillegg var han lenge med i nettverket Greater Stavanger, som blant annet arrangerer sagnomsuste årlige fellesreiser til oljemessen OTC i Houston.

Han er opptatt av å lære fra hva andre har gjort og ser ikke bort fra samarbeid med rogalendingene om delegasjonsreiser og nettverk.

– Nettverket er viktigst. Det er også viktigst for oss når vi arrangerer vår fjerde konferanse på Fornebu i april, forteller Strøm.

Subsea Valley er også blitt tildelt arenamidler fra Innovasjon Norge. Det betyr at nettverket forplikter seg til noen definerte prosjekter. Det viktigste blir nå å internasjonalisere næringsklyngen og budskapet fra de 211 medlemsbedriftene.

Men før konferanse og gjennomføring av prosjekter, skal Strøm ansette inntil fire medarbeidere.

Han skal ha både prosjektleder, markedsmedarbeider og administrasjonshjelp. For nå skal arbeidet gjøres i Subsea Valley-regi – og ikke lenger hos Tess på Lierstranda.

Les også:

Selvdestruerende plugg kan spare 14 riggdøgn

De viktigste olje- og gass-messene i 2014

Ny norsk teknologi overvåker levetiden for fleksible rør  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.