OFFSHORE

Styrte sementering fra land

Halliburtons sementeringsteam satt i BPs Onshore Operation Center (OOC) på Forus da de gjennomførte jobben på Valhall Vanninjeksjonsplattform - 340 km fra Stavanger.

Tre eksperter på brønnsementering ledet av Jan Tore Helgesen, utførte arbeidet. En sementoperatør var i beredskap på Valhall, men det eneste oppdraget for operatøren, ble å rengjøre pumpeenheten etter en vel utført operasjon.

- Vi har brutt en ny barriere når det gjelder å fjernstyre offshoreoperasjoner i sanntid. Vi beveger oss nå virkelig fort mot vår visjon om å kontrollere og overvåke de fleste operasjoner og prosesser fra land. Jeg vil gratulere både BP og Halliburtons team, sier driftsdirektør for pumpe- og væsketjenester i Halliburton Skandinavia, Audun Bjordal .

- Vi er virkelig stolte av å ha vært med på å bryte denne barrieren som ikke minst vært mental, siden vi har hatt teknologien tilgjengelig en tid. Dette var også et av målene våre i vårt Valhall Vanninjeksjonsprosjekt, og det fungerte som planlagt uten problemer, sier Pål Tyberø, BPs boresjef for Valhall.

Soneisolering

Oppgaven var å soneisolere et 11 ¾ tommers foringsrør. Totalt 9 m 3 væske med egenvekt på 1,92 kg pr. liter. 631 liter eller 1212 kg sementblanding ble mikset og pumpet ned i brønnen hvert minutt .

Produksjon og miksing av sementblandingen pågikk kontinuerlig fra et Halliburton CMS-system. Med dette utstyret kan mengden råvarer som forbrukes tilpasses optimalt. Dermed unngår man å mikse mer av sementblandingen enn det som behøves.

Riktig utstyr og programvare gjorde det mulig å fjernstyre og kontrollere miksing og sementeringsoperasjonen. Sementenheten er en Halliburton HCS 25 E Advantage skid. BPs DrillView programvare ble brukt for å kontrollere sementeringsutstyret. Utstyret på Valhall ble installert og tatt i bruk i 2003. Sementeringsutstyret er tilknyttet det landbaserte operasjonssenteret med en dobbel fiberoptisk kabel. Sanntidsstyring kan gjennomføres uten signalforsinkelse over avstanden på 340 km.

Jobben med å rengjøre sementenheten etterpå ble gjort og kontrollert fra land. Sementoperatøren ute i havet utførte det fysiske arbeidet i sammenheng med rengjøringen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.