OFFSHORE

Stygg trend

7. juni 2001 - 17:12

Statssekretær Bjørg Sandal fra Olje- og energidepartementet rettet en advarende pekefinger mot offshore-bransjen under sitt foredrag på Sikkerhetskonferansen 2001 i Kristiansund i forrige uke. – Vi har sett en trend vi ikke liker. Det må selskapene, organisasjonene og alle involverte ta alvorlig, sa Sandal. De fleste som tok ordet etter henne, la seg flate og innrømmet at sikkerhetsarbeidet har vært undervurdert.

Hovedtemaet for konferansen var Er sikkerheten på norsk sokkel i fare? Problemstillingen gjorde at lederen i arbeidstakerorganisasjonen Nopef, Leif Sande, tordnet ut til de drøyt 60 deltakere fra olje- og gassektoren: – Det er et idiotisk spørsmål. Selvfølgelig er sikkerheten i fare, det er jo derfor vi jobber med den.

Stortingsmelding

Regjeringen arbeider med en stortingsmelding om sikkerhet som vil bli lagt frem til høsten. Statssekretær Sande viste til en dramatisk økning i antallet ulykker og nestenulykker i perioden 1996-2000, og sa at både myndighetene og hele bransjen hadde lullet seg inn i en tro om at alt var bra. Hun er skeptisk til den såkalte nullfilosofien: – Ingen kan gå rundt å si at målet er én dødsulykke i år. Målet må være null. Samtidig vet vi at det er bortimot umulig å fjerne alle ulykker.

Oljeindustriens Landsforening (OLF) har påvist at manglende standarder er et problem. – Noe så enkelt som å innføre felles nødnummer på installasjonene har vist seg å være langt mer komplekst enn vi trodde. Alarmsignaler varierer også, det samme gjør rutinene for helikoptertransport, sa Carsten Bowitz fra OLF.

Radikale tiltak

Magne Tørhaug fra Det norske Veritas opplyste at dødsfall per 100 millioner arbeidstimer ligger mellom 3 og 4 på norske offshoreinstallasjoner. – Risikoen er bare tilsynelatende gått ned, hevdet Tørhaug. Fraværet av de virkelig store ulykkene har gitt penere tall, men risikoen er der likevel. Han sammenlignet sikkerhetsnivået til norsk offshoreindustri med britisk petrokjemisk industri på 1970-tallet. – Radikale tiltak er nødvendig, sa Tørhaug.

HMS-direktør Stig Jarle Bergseth i Statoil understreket at en nødvendig forutsetning for vellykket sikkerhetsarbeid er at ledelsen tror på det: – Djevelen bor først og fremst i detaljene. Hvis vi ikke klarer å håndtere sikkerhet i det små, tviler jeg på om vi kan takle de store utfordringene.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.