KARRIERE

Studietrend bekymrer

Den nye pensjonsordningen gjør ikke forholdene bedre for langtidsstudenter. Nå lønner det seg å jobbe, ikke studere, mener NITO Studentene.
Den nye pensjonsordningen gjør ikke forholdene bedre for langtidsstudenter. Nå lønner det seg å jobbe, ikke studere, mener NITO Studentene. Bilde: colourbox.com
Jannicke Nilsen
8. okt. 2007 - 08:43

Samtidig som norske universiteter og høyskoler gjør det dårligere i internasjonale kåringer, tar stadig færre av landets studenter plass i utenlandske auditorier.

På ti år har for eksempel antallet norske studenter i USA sunket fra 2010 til 874.

For dyrt

- Stadig flere sier at det er blitt for dyrt, sier Anders Fjelland Bentsen, president for utenlandsstudentenes egen organisasjon, Ansa, til Dagens Næringsliv.

Ansa-presidenten tror ikke norsk ungdom har mistet interessen for å reise. Etter at studiefinansieringen ble endret i 2004 kan studenter få mer i lån, men mindre i stipend.

- Når en grad i USA fører til en gjeldsbyrde på 400 000 kroner må de fleste melde pass, sier Fjelland Bentsen til avisen.

Internasjonal erfaring

NHO mener utviklingen er svært urovekkende. Norsk næringsliv etterlyser stadig oftere mennesker med internasjonal erfaring.

- Vi trenger folk som har vært ute mer enn et semester, det handler ikke bare om å lære seg språk, men kultur, sier direktør i NHO, Sigrun Vågeng til avisen.

Hun mener at finansieringsordningen har mye av skylden, men at også næringslivet og utdanningsinstitusjonene selv er nødt til å fortelle ungdom betydningen av å reise ut.

Færre delstudier

Teknisk Ukeblad har tidligere fortalt om at færre og færre studerer i utlandet. Siden 2002 har antallet norske studenter som tar en hel grad (bachelor, master og/eller doktorgrad) i utlandet sunket fra 15 207 til 12 375 studenter i år. Det viser tall fra Lånekassen.

Denne høsten snur også trenden blant utvekslingsstudentene for første gang. Antallet som tar deler av graden sin ute er gått tilbake med åtte prosent sammenlignet med i fjor, melder Dagens Næringsliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.