Studie: Kun de som har hatt hjerteinfarkt har nytte av å forebygge med aspirin

Unødvendig for friske å ta medisinen.

Studie: Kun de som har hatt hjerteinfarkt har nytte av å forebygge med aspirin
Ny studie viser at kun de som har hatt et hjerteinfarkt trenger å ta aspirin forebyggende. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Bare de som har hatt et hjerteinfarkt, har nytte av å forebygge nytt infarkt ved å ta aspirin daglig. Friske mennesker kan droppe aspirinbruken, viser studie.

Forskere ved Harvard-universitetet og Beth Israel Deaconess Medical Center anslår at rundt 29 millioner mennesker fra 40-årsalderen og oppover tok aspirin daglig i 2017, selv om de ikke har hatt noen hjertesykdom.

Rundt 6,6 millioner av dem gjorde det selv om deres lege aldri hadde anbefalt dem om å ta aspirin.

2016-tall fra Statens legemiddelverk viser at 368.000 pasienter fikk acetylsalisylsyre i Norge. 

Les også

Minimale fordeler

Forskerne anslår også at nesten halvparten av folk over 70 år som ikke har hatt hjertesykdom, tar aspirin hver dag for å forebygge, viser studien som ble publisert i Annals of Internal Medicine mandag.

Leger har i mange år anbefalt folk om å innta aspirin daglig for å redusere risikoen for å få et første hjerteinfarkt eller slag. Men tre store studier fra i fjor fant bare minimale, om noen, fordeler, spesielt for eldre voksne.

Virkestoffet i aspirin, acetylsalisylsyre, hemmer blodplatenes evne til å klumpe seg sammen og forårsake blodpropp. 

Acetylsalisylsyre

  • Acetylsalisylsyre er virkestoffet i aspirin.
  • Det brukes til å redusere risikoen for blodproppdannelse. Stoffet er blodfortynnende.
  • Det forebygger hjerteinfarkt, hjerneslag og hjerte- og karlidelser hos pasienter som lider av stabil eller ustabil angina (en form for brystsmerter) eller pasienter med andre risikoer for hjerte- og karlidelser som for eksempel høyt kolesterol.

Kilde: Statens legemiddelverk 

Studiene har ført til at American Heart Association og American College of Cardiology i mars i år endret sine retningslinjer. Den nye anbefalingen er nå at mennesker over 70 år og som aldri har hatt hjertesykdom, eller mennesker som er yngre, men som har økt risiko for å få blødninger, bør unngå daglig bruk av aspirin.

Bare enkelte personer i alderen 40 til 70 år som ikke har hatt hjertesykdom, men som er i risikogrupper, kan ha nytte av aspirin, men beslutningen må tas av en lege, heter det i den nye anbefalingen.

For pasienter som har hatt hjerteinfarkt, er anbefalingen som før: Fortsett med daglig inntak av aspirin. 

Les også

Les mer om: