KARRIEREUTDANNING

Studentmiljøet best på UMB

Dag Yngve Dahle
11. apr. 2008 - 07:00
Vis mer

- Vi er bare åtte - ni studenter på mitt kull, sier Kirsti Mobråten Gundersen.

- Vi har enkelte fag sammen med andre studenter og er ikke alltid så få, men forholdene er små og vi blir godt kjent med hverandre. Vi har det ofte veldig koselig, sier 22-åringen, som tar mastergrad i arealplanlegging.

UMB-studentene gir studentmiljøet ved universitetet karakteren 5,26 på en skala fra en til seks, viser Studentundersøkelsen 2008.

Sangkurs og o-løp

En klar femmer eller en sterk B er altså dommen fra studentene. UMB er dermed den klare vinneren på studentmiljø blant skolene i undersøkelsen.

Gundersen forteller om undervisning i mindre klasserom i stedet for i store, upersonlige auditorier.

- Siden vi har mikroskopiske klasser, er det nesten alltid mulig å spørre foreleserne hvis vi lurer på noe. Ofte kan vi snakke med dem etter forelesningene. De er også flinke til å svare på e-post. Professorene er tilgjengelige, og det er svært positivt, sier hun.

Men små forhold er ikke den eneste grunnen til at UMB-studentene trives. Studentforeningene er også avgjørende, mener Gundersen.

- Her finnes et lag eller en forening for enhver smak. De fleste finner et tilbud som interesserer dem, og det skjer alltid noe på Samfunnet, sier hun.

Studentsamfunnet i Ås består i dag av 60 - 70 ulike foreninger, et høyt antall i forhold til universitetets 2900 studenter.

Med i ledergruppa

- Vi er ekstra glade over disse resultatene siden vi jobber spesielt med å skape et godt studentmiljø. I mange år har vi forsøkt å legge til rette for at studentene kan drive sitt eget studentmiljø. De mange studentforeningene drives og styres av studentene selv, noe som skaper tilhørighet og trivsel. Vi praktiserer også en utstrakt likeverdighetsbehandling, der studentene tas med på råd. Lederen av studenttinget sitter i universitetets ledergruppe, og er med på våre rådslagninger hver uke. Vi har altså med studenter i den innerste ledelsen, sier UMB-rektor Knut Hove.

Han mener tilgang til professorene er en annen del av hemmeligheten.

- UMB er et lite universitet med god kontakt mellom studenter og det vitenskapelige personalet. På teknologiske studier er det ofte kompliserte fag og mye laboratoriearbeid. Det krever god veiledning av studentene. En fersk undersøkelse av studentmiljøet, som vi selv nylig har gjennomført, viser at vi lykkes med det, sier rektoren.

Han forteller at noen få studenter klager på arroganse fra enkelte lærere og veiledere, men generelt trives de svært godt ved UMB. Tidligere undersøkelser har også vist at det er godt å studere på den ærverdige campusen i Ås.

I pose og sekk

- Det overrasker meg ikke at UMB har det beste studentmiljøet. Det har vi sett i flere tidligere undersøkelser. I Ås finner vi både faglig kvalitet og godt studentmiljø, sier Per Olaf Aamodt, utdanningsforsker ved Nifu Step.

Han peker på flere årsaker:

- UMB har en enhetlig campus med dedikerte studenter som bor i nærheten. Fagspesifikke fagmiljøer bidrar også, sier forskeren.

NTNU har det nest beste studentmiljøet blant skolene i undersøkelsen. Gløshaugen-studentene gir studentmiljøet karakteren på 5,16, mens Høgskolen i Hedmark slår resten av universitetene og alle de andre høgskolene og tar tredjeplassen med karakteren 5,09.

Høgskolen i Gjøvik samt universitetene i Agder og Tromsø følger deretter. Dårligst studentmiljø? Det har Høgskolen i Østfold, ifølge skolens egne studenter. De gir studentmiljøet karakteren 3,81.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.