ARBEIDSLIV

Studenter Cup-mestre

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
5. juni 2003 - 10:31

Med 250.00 blanke premiekroner i lomma, reiste de to studentene Anders Ytterland og Endre Kvalheim til Helsingfors for å delta i den nordiske finalen.

Andreplassen og 100.000 kroner gikk til en annen student, som også blir med til Helsingfors. Vidar Mortensen fra Universitetet i Tromsø har utviklet konseptet for et sjøbasert system for oppdrett av ledvende arter.

Oppfinnelsen til de to vinnende NTNU-studentene har fått navnet Byks. Kortversjonen av forretningsideen lyder: "Utvikle og selge utaskjærs oppdrettsanlegg, som er mer effektive, automatiserte og større enn eksisterende anlegg. Anleggene skal være anvendbare på flere arter fisk, samtidig som de skal kunne spesialtilpasses alle havområder og verdensdeler. "

Juryen skriver si sin kommentar: "Et fremtidsrettet konsept for havbruk som tar i bruk ubenyttede havsressurser og et utradisjonelt materialvalg. Bidraget representerer et langt skritt i industriell oppdrett, er innovativt og kreativt."

Gløshaugen-dominans

- Dette var kjempemoro. Men vi er to sindige vestlendinger, så vi tar ikke helt av, sa de to til Adresseavisen etter seieren.

Avisa påpeker at hele seks av de ti finalistene i årets uoffisielle Norgesmeterskap i Nyskaping kommer fra miljøet rundt Innovasjonssenteret på Gløshaugen.

- Dette er helt formidabelt! Det er et strålende eksempel på nyskapingsaktiviteten i Trøndelag. I Oslo har de nå begynt å heve øyenbrynene mot det som foregår her i Trondheim, forteller Bjørn Inge Haugan, leder ved Innovasjonssenter Gløshaugen, til avisa.

Senterert har fungert som fødselshjelper for de to unge gründerne, og har blant annet hjulpet dem med å komme i kontakt med de riktige nettverkene.

Ytterland og Kvalheim står nå overfor nye og større utfordringer: Utvikle videre og skaffe finansiering for å se om produktet er kommersielt gjennomførbart.

Pengeproblem

Studenten står oppe i samme situasjon som stiftelsen Venture Cup - å skaffe penger for å holde seg i live.

Venture Cup er en privat stiftelse som er avhengig av bidrag fra ulike sponsorer. Det offentlige er inne, men nå mangler flere private bidragsytere. Hvis nye sponsorer ikke spytter inn flere kroner, vil dette bli siste Venture Cup i Norge.

Venture Cup hadde i år rekorddeltakelse med 109 finalister - en økning på 45 prosent fra året før.

Tredjeplassen og 75.000 kroner gikk til Turid Bergersen fra Oslo med konseptet Lindra og Free - et patentert produkt for rask lindring av ansikts- og hodesmerter gjennom stimulering av akupunkturpunkter i nese- og øyeregionen smertefritt uten bivirkninger.

De andre finalistene og deres konsepter:

- EasyDrink: "Utvikle et drikkemunnstykke til vannflasker og sportsdrikker.Sett munnstykket til munnen og drikk. Denne korken har ikke de samme begrensningene som vanlige sportscap'er har."

- TrollEye: "TrollEye er en robust software automatisk elektronisk overvåking. TrollEye teknologien er svært fleksibel og kan i utgangspunktet erstatte mye av kvantitetskontrollen, overvåkingen og sorteringen som i dag gjøres av mennesker."

- ETC: "Et nytt konsept for utleie av miljøvennlige biler."

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

-Infratech Solutions: "Et optimalisert system for teknisk infrastruktur i bygninger, som forkorter hele byggeprosessen og øker nyttevolumet i bygninger med opptil 20%. Det miljøvennlige systemet fører til lavere energiforbruk og bedre inneklima i det ferdige bygget, og er også billigere enn eksisterende løsninger."

- IJournal: "IJournals forretningsidé er å utvikle og selge løsninger som dekker helsesektorens behov for lagring og transport av pasientrelaterte opplysninger. IJournals skal bidra til effektivisering og økning i kundenes konkurransekraft."

- Applied RAS for Novel Materials - NovMat: "The Company will develop, distribute and offer support on optical tools for nanoscale control of materials growth and assessment of optical properties of novel materials. The product allow unit cell control of materials growth in atmospheres where other means fails."

- Aquashield: "Aquashield utvikler løsninger som hindrer rømming av fisk fra oppdrettsanlegg. Bedriften har utviklet teknologi for å oppdage skade på not somt begrenes tap av fisk etter at skaden er skjedd."

- New Index: "New Index er et elektronisk kritt. De har utviklet og tilbyr driftssikre og intuitivt enkle redskaper for mer effektiv gjennomføring av møter, videokonferanser og undervisning. Første produkt er et patentert tegne-, skrive- og pekeverktøy som gir elektronisk tavle- og whiteboard-funk."

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.