KARRIERE

Studentenes jobbmarked

Mona Sprenger
4. sep. 2006 - 12:58

Studentene sitter i en ring på den store plenen på campusområdet på Gløshaugen. De har nettopp presentert seg med lave stemmer. Ennå usikker på hvordan deres nye tilværelse vil bli.

– Jeg vil absolutt anbefale dere å komme på bedriftspresentasjonene. Dere har kanskje fått med dere at det er skrikende ingeniørmangel. Vi er veldig heldige, forteller fadder Magnus Valmot til årets studenter på industriell økonomi og teknologiledelse (ind. øk.).

Aldri før har jobbmarkedet for nyutdannede studenter fra Industriell økonomi og teknologiledelse vært hetere enn nå. Det er langt større behov for arbeidskraft enn det var tidligere og kampen om de beste hodene har hardnet til.



Helt vanvittig

– Det er helt vanvittig, sier Valmot, som også er markedsføringsansvarlig for linjeforeningen for Ind.øk., Bindeleddet. Linjeforeningen formidler kontakt mellom studentene og næringslivet. Hovedmålet er å friste bedriftene til aktivt å gå inn for å rekruttere ind.øk.-studenter.

– Denne høsten har det virkelig tatt av. Vi har vært nødt til å si nei til flere bedrifter som ønsker å presentere seg for studentene. Det er en ganske spesiell situasjon. Slik var det ikke for noen år siden, da måtte vi ofte overtale bedriftene. Også andre linjeforeninger opplever økt etterspørsel, og det gir penger i kassen. I fjor hadde Bindeleddet et overskudd på over 600.000 kroner.

– Pengene går tilbake til studentene, forsikrer Valmot.



70 timers uker

Men i dag er det de nye studentene som gjelder, og Valmot guider de kjent gjennom campusområdet. Andreklassingene er ansvarlige for å ta i mot de nye studentene. En oppgave de tar på alvor, for de har sin egen gode mottakelse friskt i minne. Den første uken er fylt med sosiale aktiviteter fra fester til volleyballturnering i Dødens dal. Men det er ikke bare lek og moro.

– I fjor fikk vi en prosjektoppgave de første ukene som fikk flere til å falle av. Vi skulle regne på varmetapet i en hytte med flere typer isolasjon. La dere ikke skremme. Dere vil raskt tilpasse dere tempoet, beroliger fadderne. – Dere vil også bli de studentene i Norge som arbeider hardest. I starten vil dere arbeide 20 timer i uka, for senere å øke til 70 timer.



Lokket med mattebok

Det er ingen ivrige bedrifter på Gløshaugen i dag, men på «stripa» har Tekna en egen stand.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvis dere melder dere inn i Tekna, får dere Teknisk Ukeblad og gratis forsikring, lokker Valmot.

– Hva med LO da, spør en av de nye studentene.

LO ble raskt glemt, da studentene oppdaget at Tekna også ga bort en stor og tung matematikkbok til alle som meldte seg inn i dag. Køen foran standen vokste, og det ble en liten pause i omvisningen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.