KARRIERE

Studentene: Studiene ER for teoretiske

Emanuel Rygg, leder av NITO-studentene, etterlyser mer praksis.
Emanuel Rygg, leder av NITO-studentene, etterlyser mer praksis. Bilde: Dag Yngve Dahle
4. aug. 2008 - 11:32

Organisasjonens leder, Emanuel Rygg, sier til NTB at studentene nå krever å få mer praksis i utdanningen slik at de er bedre forberedt på det yrkeslivet de utdanner seg for.

– Vi kan ikke lenger akseptere en situasjon der rundt halvparten av dem som begynner på ingeniørstudiene faller fra i løpet av studieperioden, sier Rygg.

Bare positivt

Han viser til undersøkelser gjort av arbeidsgiverforeningen Spekter der halvparten av landets arbeidsgivere sier nyutdannede arbeidssøkere ikke er godt nok forberedt på arbeidslivet.

– Studentenes reaksjon er helt relevant, og som arbeidsgiverorganisasjon mener vi det er positivt at de ser svakhetene i den utdannelsesformen vi nå har, sier analysesjef Silje Aspholm-Hole i Spekter til NTB.

Hun har selv jobbet en periode i Danmark og mener det er en god idé å innføre samme praksis i Norge som den «praktikordning» danskene benytter.

– De har klart på en enkel og ubyråkratisk måte å koble teoretiske studier med praksis fra arbeidslivet, sier Aspholm-Hole.

Ikke bare ingeniører

Hun mener det er nødvendig med et bredt register av tiltak for å sikre tilstrekkelig arbeidslivskompetanse blant nyutdannede.

Selv om det er mest aktuelt for ingeniørstudentene mener Aspholm-Hole det er grunn til å se på praksisordningen også for sykepleiere og andre grupper som jobber innenfor de fagområdene Spekter representerer.

– En kandidatundersøkelse foretatt av Norsk Institutt for Innovasjon, Forskning og Utdanning viser at uteksaminerte med en bachelorgrad sliter med å få relevant arbeid. Selv i dagens arbeidsmarked hadde 13 prosent av dem ikke fått relevant jobb et halvt år etter eksamen, sier Aspholm-Hole.

Møter statsråden

En forklaring forskerne ved instituttet fant på dette var at studiene er for teoretiske.

Leder for NITO Studentene, Emanuel Rygg, sier det kan bli nødvendig å omfordele ressurser fordi profesjonsutdanninger som ikke kan levere tilstrekkelig kvalitet, bør avvikles.

Spekter har foreløpig bare orientert Kunnskapsdepartementet om undersøkelsen.

– Vi har inntrykk av at departementet ser positivt på henvendelsen, men nå har det vært ferie og da skjer det ikke så mye. I neste uke vil vi ta kontakt med departementet for å få et møte med statsråden for høyere utdanning, Tora Aasland (SV), sier analysesjefen i Spekter. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.