ENERGI

Strømprisen faller som en stein lørdag

Strømkabler har vært utpekt som noe som driver strømprisen opp. I morgen er det omvendt.

Billig: I morgen kveld er tiden inne for å lade elbilen og ta en badstue.
Billig: I morgen kveld er tiden inne for å lade elbilen og ta en badstue. Foto: Odd Richard Valmot
1. okt. 2021 - 21:48

De som har Tibber-appen, og har gått inn på strømprisen for i morgen, har nok fått seg en overraskelse:

Priskurven vender kraftig nedover fra rundt 20-tiden i morgen, og havner rundt 19 øre/kWh.

Dette må være en misforståelse tenkte nok vi, og mange andre. Så vi tok en telefon til Tibber-sjef Edgeir Vårdal Aksnes og avbrøt fredagspilsen hans.

– Jo, prisene i appen stemmer, sier han, men årsaken er kanskje ikke den mange tror. At det har regnet kraftig. Det slår ikke ut så fort. Denne gangen er det tysk vindkraft som slår inn. Spesielt i Sør-Norge, men også i resten av landet. Dette er den positive siden av å ha kabler til utlandet hvor det er mye vindkraft, sier han.

Tysk vindkraft: I morgen kommer kablene fra kontinentet til å går fulle med strøm til Norge med kraftig prisfall som resultat. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Tysk vindkraft: I morgen kommer kablene fra kontinentet til å går fulle med strøm til Norge med kraftig prisfall som resultat. Foto:  Odd Richard Valmot

Kan bli negativ strømpris i Tyskland

Den kraftige produksjonen av vindkraft i Tyskland slår ut med det som kan bli negativ strømpris over hele landet, men som også påvirker prisen i Norge gjennom kabelforbindelsene.

Det Tibber-sjefen kan se er at prisen, alt inklusive, vil ligge på 19,4 øre/kWh på slutten av lørdagen. Hvor lenge den holder seg der, er umulig å spå.

Den tyske vinden vil også slå inn lenger nord, selv om fallet ikke er så dramatisk der fordi prisen er mye rimeligere fra før. I Midt-Norge faller prisen til omtrent det samme nivået, men allerede fredag kveld er den billig. I Tromsø faller den fra 25 til 30 øre/kWh til rundt 15 øre/kWh.

– I Norge har vi delt opp landet i fem prissoner. I Tyskland er det bare en. De som bor i sør får også glede av at det blåser friskt i nord, sier Vårdal Aksnes.

Regnet virker

Selv om det ikke er regnet som nå får prisen til å stupe, har den kraftige nedbøren allerede påvirket prisen. Estimatene for vinterprisen på 6 måneder framover har allerede falt mellom 10 og 20 prosent.

Forklarer prisfallet: Edgeir Vårdal Aksnes i Tibber <i>Foto:  Eirik Helland Urke</i>
Forklarer prisfallet: Edgeir Vårdal Aksnes i Tibber Foto:  Eirik Helland Urke

– De som kan spå riktigst mulig om vind og nedbør på lang sikt kan gjøre det veldig bra. Men det er en vanskelig øvelse. Vi har bare sikre historiske statistikk å holde oss til. Det som betyr noe nå, er hvor mye nedbør det kommer før første halvdel av november, da den blir til snø i høyfjellet. Så betyr det selvfølgelig mye hvor mye det kommer til å blåse i de områdene vi har kabler til. Og så er det gassprisen. Den er til syvende og sist avhengig av en mann som ønsker å presse Europa gjennom å begrense eksporten, sier han.

Selv vil ikke Tibber-sjefen spå, men han håper at situasjonen kan bli langt bedre enn de mest pessimistiske scenariene har pekt på i det siste, og at vi kan se en strømpris som nærmer seg det vi er vant med om vinteren.

Shingle, solceller, BIPV, IFE, Isola, ytelse, effekt, kW, kWh,  Junjie Zhu, Solar
Les også

Skatteetaten varsler skatt på solenergi: – Kan stanse hele veksten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.