DOKTORGRADER

Strømning av væske og gass i varmevekslereHan har analysert tofase-strømning av kuldemedier i varmevekslere med sikte på å forbedre systemer for å fordele strømning av væske og gass i kompakte varmevekslere.

I arbeidet er det utviklet et nytt konsept for å måle strømningsfordeling eksperimentelt, og en testrigg ble bygget for å simulere fordamperen i et air conditioning-anlegg med kapasitet på 5 kW. Ved hjelp av målingene er det utviklet korrelasjoner for sammenhenger mellom fluidegenskaper, prosessparametre, geometri og fordeling av væske og gass i kompakte varmevekslere. Basert på korrelasjonene ble det utviklet en simuleringsmodell som kan benyttes til å estimere ytelsesreduksjonen som følge av skjevfordeling av væske og gass. Ved skjevfordeling kan ytelsen på fordampere reduseres med over 30 prosent. Det er søkt om patent for designprinsippene som er utviklet i arbeidet.

Vists doktorgradsarbeid har forbedret forståelsen av fysikken som bestemmer tofasefordeling i varmevekslere og vil være et hjelpemiddel for å designe varmevekslere og andre systemer for tofasefordeling.

Avhandlingen har tittelen «Two-phase flow distribution in heat exchanger manifolds / Fordeling av tofase strømning i varmeveksler-manifolder». Arbeidet er utført ved Institutt for energi og prosessteknikk, NTNU, med professor Jostein Pettersen som hovedveileder og professorene Geir Owren og Ole Jørgen Nydal som medveiledere. Arbeidet er finansiert av Hydro Alunova.

Sivert Vist er sivilingeniør (1997) fra Fakultet for maskinteknikk, NTNU, og har disputert for graden dr.ing. Han er ansatt som forsker ved Sintef Energiforskning AS.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.