FORBRUKER

Strømnettselskaper øker nettleien

Både Elvia og Glitre øker sine priser på nettleie fra 1. oktober.

Nettleien vil øke fremover og pengene går til å drifte strømnettet og i hovedsak til utbygging og vedlikehold, sier Glitre Nett.
Nettleien vil øke fremover og pengene går til å drifte strømnettet og i hovedsak til utbygging og vedlikehold, sier Glitre Nett. Foto: Glitre Nett
Magnus RossMagnus RossJournalist
12. sep. 2023 - 13:01

Økningen vil utgjøre omtrent 1200 kroner mer i strømkostnader for kunder som har et årsforbruk på 20.000 kWh, sier selskapene. 

Både Elvia og Glitre oppgir at årsaken til økningen er høyere renter, større driftskostnader og høyere priser på materiell. 

Forventer flere økninger fremover

Elvia forventer at det vil komme én økning i nettleie til i løpet av vinteren.

– Nettleien skal dekke utgiftene et nettselskap har og estimatene baseres på kostnader fra tidligere år. Elvia har som mål at nettleien skal være så nøyaktig som mulig. Derfor vil våre kunder oppleve at vi justerer nettleien hyppigere nå enn hva vi tidligere har gjort, sier Ingeborg Tennes leder for kommunikasjon i Elvia.

Grønt skifte påvirker nettleien

Glitre Nett sier at det grønne skiftet medfører et økt behov for mer kapasitet i strømnettet. Selskapet skriver at det er en viktig oppgave å tilrettelegge for økt elektrifisering, enten det er for ny industri, ladestasjoner for elbiler, eller solcelleanlegg som skal levere ny fornybar energi inn i strømnettet.

– Høyere renter, økte driftskostnader, og høyere priser på materiell til å bygge ut er noen av årsakene til at kostnadene til å fornye og vedlikeholde strømnettet øker. Det investeres mye i det norske strømnettet, men selv med stor kunde- og forbruksvekst vil en ikke komme utenom en økning i nettleien, sier leder for seksjon kunde i Glitre Nett, Per Gøran Bergerud i selskapets pressemelding om økningen i nettleie.

Hyttesalget i fjor var det laveste det har vært i Norge på fem år, men stadig flere nordmenn kjøper fritidsbolig til flere millioner kroner.
Les også

Salget av de dyreste hyttene skyter i været

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.