BYGG

Strid om SINTEF-overvåking

TILBAKEVISER: - Vi overvåker ikke inneklima og temperaturforhold i dette huset, og har heller ikke vært involvert i valg, dimensjonering eller bruk av klimaanlegget. Men vi har evaluert byggtekniske løsninger og målt fuktighetsnivå i bygningskonstruksjonene, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Tor Helge Dokka.
TILBAKEVISER: - Vi overvåker ikke inneklima og temperaturforhold i dette huset, og har heller ikke vært involvert i valg, dimensjonering eller bruk av klimaanlegget. Men vi har evaluert byggtekniske løsninger og målt fuktighetsnivå i bygningskonstruksjonene, sier seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Tor Helge Dokka. Bilde: Joachim Seehusen

Ifølge Håvard Hokholt skal JM Byggholt ha engasjert SINTEF Byggforsk til å følge med på tilstanden til lavenergihuset hans i Lommedalen i Bærum:

– På visningen før vi kjøpte huset, var JM Byggholt flinke til å poengtere at SINTEF Byggforsk skulle overvåke både inneklima og fukt i boligen både i byggeprosessen og i ettertid. Dette var vi veldig opptatt av, og følte som en trygghet før vi tegnet kontrakt på kjøp av huset, sier Håvard Hokholt til Teknisk Ukeblad.

Bakgrunn: Trenger kjøleanlegg i lavenergihus

– Målinger i tre år

Han viser også til hva markedssjef i JM Byggholt, Merete Løberg, har uttalt til kundemagasinet Aktør:

"Følere monteres i veggene, og vi vil måle både temperatur og fuktighet i tre år fremover. Naturlig nok fører de nye energikravene til noe høyere byggekostnader, men det er gledelig å registrere at markedet også har fått større bevissthet til energisparing og miljøvennlige løsninger".

Men ifølge seniorforsker ved SINTEF Byggforsk, Tor Helge Dokka, er dette ikke riktig.

– Vi overvåker ikke inneklima og temperaturforhold i dette huset, og har heller ikke vært involvert i valg, dimensjonering eller bruk av klimaanlegget. Men vi har evaluert byggtekniske løsninger og målt fuktighetsnivå i bygningskonstruksjonene, sier Dokka.

Beate Karlsen og Håvard Hokholt, Lommedalen. Lavenergihus, JM Byggholt.
SKUFFET: Når Beate Karlsen og Håvard Hokholt kjøpte seg dette lavenergihuset i Lommedalen, var det med lovnader om et energieffektivt hus med godt inneklima - kontrollert og overvåket av SINTEF Byggforsk. Men SINTEF har ikke målinger i huset, og ventialsjonsanlegget fungerer så dårlig at de ikke kan sove hjemme på de varmeste sommerdagene. Mona Strande

– Kjølingsanlegg øker strømforbruket

Dokka sier til Teknisk Ukeblad at et airconditionanlegg i et lavenergihus vil øke energiforbruket.

– Ja, det kan forårsake et betydelig høyere energiforbruk, sier Dokka.

Han mener tre ting er viktig for å senke temperaturen innendørs sommerstid:

  • Å bruke effektiv solavskjerming på solutsatte fasader.
  • Mulighet for gjennomlufting.
  • At huset har en viss termisk masse, det vil si at det er noen tunge innvendige konstruksjoner som kan lagre varme.

– Det er også viktig at det ikke er unødvendig store interne varmelaster, sier Dokka.

Les også: Uutholdelig varmt i passivhus

Unngå legionella

– Hvor høy temperatur skal varmtvannsberederen varme opp vannet til?

– Typisk temperatur er 65-70 grader for å unngå legionellarisiko, sier Dokka.Lite erfaring

– Hvordan skal ventilasjonen i et lavenergihus/passivhus være?

– Vi har lang erfaring med ”vanlige ventilasjonsanlegg” med roterende varmegjenvinner, som regulerer seg automatisk ned når det ikke er behov for gjenvinning.

Huset til Beate Karlsen og Håvard Hokholt har et ventilasjonsanlegg med kompaktaggreagat og plategjenvinner.

– Såkalte kompaktaggregater med plategjenvinnere, er det per i dag lite erfaring med i Norge, men det er et mye brukt system i Tyskland og Østerrike, sier Dokka.Flere årsaker

– I huset det her er snakk om er det alltid ni grader varmere i huset enn utendørstemperaturen om sommeren hvis varmtvann brukes, altså når folk er i huset. Hvorfor blir det slik?

– Det er umulig å si noe helt konkret om dette uten nærmere undersøkelser og målinger på dette huset. Det kan være flere ting, men det kan tyde på at det ikke er god nok solavskjerming. Det kan også være overtemperatur på ventilasjonsluften, sier Dokka.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.