KRAFT

Streiken: Over 1600 er uten strøm

Før kraftkonflikten ble trappet opp i dag var allerede 1650 mennesker rammet av strømstans.

FLERE RAMMES: Konflikten mellom El & IT og IT-leverandøren Atea trappes opp.
FLERE RAMMES: Konflikten mellom El & IT og IT-leverandøren Atea trappes opp. Bilde: Terje S. Knudsen/Hydro
14. mai 2013 - 10:37

Kraftkonflikten er i ferd med å få konsekvenser for mange mennesker.

I går ettermiddag talte Energi Norge, energibransjens talerør, 750 nettkunder uten strøm.

Statistisk sentralbyrå opererer med 2,2 personer i hver husstand, noe som betyr at rundt 1650 mennesker allerede var rammet av strømstansen før den ble trappet opp i morges.

– I all hovedsak dreier det seg om enkelthusholdninger, men også noen bedrifter er rammet, sier informasjonssjef Aslak Øverås.

Mange dispensasjoner

I tillegg har en rekke nettkunder som har blitt rammet av feil i nettet, fått innvilget dispensasjon.

Det vil si at energiselskapene har rykket ut og rettet feil på nettet, tross for at de er i streik. Energi Norge har ikke oversikt over hvor mange dispensasjoner som er gitt så langt.

– Er liv og helse truet, retter vi feilen så fort det lar seg gjøre. Det kan for eksempel være personer som er avhengig av medisinsk elektrisk utstyr, sier Øverås.

Les også: Tapte 18 millioner på negativ strømpris

Statnett i streik

Som varslet forrige uke, ble streiken trappet opp fra og med i dag. 450 nye medlemmer i El & IT Forbundet ansatt i selskapene Lyse og Haugaland kraft i Rogaland, samt Statnett, er tatt ut i sympatistreik.

217 av disse er i Statnett.

Noen timer ut i streiken har Statnett ikke opplevd svikt i nettet, men konsernsjef Øyvind Rue legger ikke skjul på at streiken kan ramme hardt, både i industri og hos sluttkunder.

Hele landet

Dette er en meget alvorlig situasjon. Hele Statnetts førstelinjeberedskap er tatt ut i streik, fra Kirkenes til Lindesnes. Store områder kan bli langvarig mørklagt med alvorlig fare for liv og helse. Sikker elforsyning er Statnetts ansvar og er livsnødvendig i et moderne samfunn, sier Rue.

Statnett ba om å få unntak fra streiken for 120 av de 220 personene som nå er tatt ut i streik. Det fikk de ikke.

– Vi anser det ikke som forsvarlig å sikre det norske kraftsystemet gjennom enkeltdispensasjoner, men vi må nå forholde oss til at alle medlemmene i El&it-forbundet er tatt ut i streik, sier Rue.

En test

Tirsdag 7. mai ble selskapene BKK (Hordaland), Skagerak Energi (Telemark og Vestfold), Eidsiva (Hedmark og Oppland) og Troms kraft tatt ut i streik. Fra og med i dag kan totalt 620.000 nettkunder bli berørt av streiken, snaut 1.400.000 mennesker.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kjernen i konflikten er El & it-forbundets krav om tariffavtale med AFP for Atea-ansatte. Bedriften på sin side mener flertallet av deres ansatte anser den nåværende avtalen for å være bedre en den de fagorganiserte kjemper for.

– Hva konsekvensene for denne streiken blir, er for tidlig å si. Det er en test på hvor godt nettet fungerer, sier Øverås.

 

Les også:

Kraftselskap øver ikke på terrorangrep

Her henger 1,5 meter is rundt en tynn kraftledning

– Kraftsystemet må ikke bli lavterskel-tilbud for terrorister  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.