KRAFT

Strålingsuhell ved Haldenreaktoren

Bilde: Jannicke Nilsen
Jannicke Nilsen
6. juli 2011 - 12:45

To arbeidere ble utsatt for radioaktiv stråling ved Haldenreaktoren den 29. april i år, melder NRK.

De to arbeiderne må i ett års tid holde seg unna områder på IFE der de risikerer å bli utsatt for stråling.

12 mSv

Den ene arbeideren ble utsatt for litt over 60 prosent av årsdosen for stråling, rundt 12 millisievert, av den radioaktive iosotopen tritium.

Den andre arbeideren ble utsatt for omtrent 20 prosent av årsdosen. Maksimalgrensen for radioaktiv eksponering gjennom et helt år er på 20 millisievert.

Drøyde varsling

Ifølge Otto Valseth, sikkerhetssjef ved Institutt for Energiteknikk (IFE) skjedde uhellet under klargjøring for vedlikeholdsarbeid på eksperimentalsystemet ved reaktoren. De to medarbeiderne ble utsatt for gassen i systemet.

Staten strålevern og Bellona er kritisk til at det gikk hele fire dager før IFE sendte melding. I et brev presiserer Strålevernet at de skal varsles umiddelbart ved slike uhell.

Gass

Tritium er en radioaktiv isotop av hydrogen som også kalles tretungt hydrogen. Ved normal temperatur og normalt trykk, er tritium en radioaktiv gass med en halveringstid på 12,32 år.

Gassen er bare skadelig dersom den inntas eller inhaleres.Les også:
Slik oppstår nedsmelting
Skremselet fra Tsjernobyl
Fukushima tvinger fram nye krav

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.