ENERGI

Stortinget instruerer regjeringen: Vil ha mer støtte til privat strømsparing

I dag vil Stortinget gi regjeringen klar beskjed om å utvide støtteordningene til Enova til strømsparingstiltak i norske hjem.

Solcellepanel på taket kan kutte strømforbruket – men er dyrt å installere. Nå forlanger Stortinget at regjeringen utvider støtteordningene til Enova.
Solcellepanel på taket kan kutte strømforbruket – men er dyrt å installere. Nå forlanger Stortinget at regjeringen utvider støtteordningene til Enova. Illustrasjonsfoto: Colourbox
23. feb. 2023 - 10:07

Vedtaket kommer fire måneder etter at en samlet opposisjon med Høyre, Frp, SV, Rødt, Venstre, MDG og KrF anmodet regjeringen om å utvide mandatet til Enova slik at husholdningene kan få støtte til å kutte strømforbruk.

Men siden har lite skjedd. Nå anklager opposisjonen regjeringen for å somle.

«Flertallet mener at regjeringen burde være kommet lenger med å implementere disse vedtakene,» heter det i innstillingen som altså vil bli vedtatt i dag, torsdag.

Der gir folkevalgte regjeringen en klar instruks om å levere. Stortinget gir også regjeringen en kort frist til å gjennomføre endringen.

«Tilleggsmandatet til Enova må være på plass innen mars 2023,» heter det i innstillingen. Det betyr at Enova må ha fått et nytt mandat innen onsdag neste uke.

Det skal blant annet omfatte støtte til varmepumper, etterisolering av deler av bygningskroppen, utskiftning av vinduer, batterier, bergvarme og lignende.

Regjeringen har tidligere varslet en handlingsplan for å stimulere huseiere til å spare strøm. Men den vil ikke være klar før i oktober når statsbudsjettet for 2024 legges fram.

Fornybar Norge-sjef Åslaug Haga reiser i skytteltrafikk mellom Oslo og Brussel. Hun håper EU vil få øynene opp for flytende havvind.
Les også

Fornybar Norge-sjef vil ha EU-penger til flytende havvind

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.