MOBIL

Større iPhone og Apple Watch

Apple viste frem to store telefoner og en ny smartklokke.

Marius ValleMarius ValleJournalist
9. sep. 2014 - 20:57

Det har ikke gått rent få rykter i forkant av dagens Apple-lansering, og sannhetens time var kommet da Apple åpnet showet i the Flint Center for the Performing Arts i Cupertino i kveld.

Det var nesten avgjort at Apple skulle lansere en 4,7 tommers utgave av iPhone. Det var noe usikkerhet rundt hvorvidt det skulle komme en iPhone med 5,5 tommers skjerm, og en smartklokke.

Apple innfridde imidlertid alle forventningene.

Les også: Husker du den første iPhonen?

iPhone 6

Apple tar omsider steget opp til skjermstørrelser nærmere det konkurrentene har puttet i sine telefoner en god stund nå. Og det var ikke det eneste nye denne gangen.

De nye telefonene har fått design som kan minne om iPod Touch, ved at den er mer avrundet enn de forrige utgavene av iPhone. iPhone 6 er 6,9 millimeter tykk, mens 6 Plus er 7,1 millimeter tykk. Til sammenligning er iPhone 5S 7,5 millimeter tykk.

Skjerm

iPhone 6 har en skjerm med 1334 x 750 pikslers oppløsning, mens 6 Plus har en 1920 x 1080 pikslers skjerm. Apple kaller det Retina HD. Dette er i hovedsak forskjellen på de to modellene.

Det er fortsatt snakk om et IPS-panel, men det har støtte for full sRGB og skal ha en bedre innsynsvinkel.

Større skjerm betyr naturlig nok mer plass. Og på den store modellen utnyttes blant annet plassen til å vise både innboks og meldingen i SMS-klienten. Startskjermen kan også vises vannrett om du vil.

Størrelsen er ikke bare-bare, og for iPhone-brukere vil det antakeligvis være en overgang å gå opp i størrelse. Derfor har Apple inkludert en enhåndsmodus, som krymper skjermbildet slik at du når det med én tommel. Ingen ny idé, men praktisk er det likevel.

Les også: Her er Sonys nye flaggskip-mobil

Ryktene stemte. iPhone 6 kommer i to nye størrelser, der den største får navnet iPhone 6 Plus.
Ryktene stemte. iPhone 6 kommer i to nye størrelser, der den største får navnet iPhone 6 Plus.

Maskinvare

Apple har utstyrt begge telefonene med sin nye A8-systembrikke. Denne har som før støtte for 64 biters instruksjoner, og skal ifølge Apple ha 25 prosent mer regnekraft, og 50 prosent raskere grafikk.

De har også oppgradert bevegelsessensoren M7, til M8 denne gangen. Den er utstyrt med barometersensor, som gjør det mulig å pønske ut mer om hvordan du beveger deg. Den kan for eksempel finne ut om du har gått i trapper. Forsåvidt ikke noe nytt i seg selv, da blant annet Samsung Galaxy S4 hadde barometersensor.

Batteriet er naturlig nok større og kraftigere, siden de nå har mer plass å boltre seg på.

iPhone 6 kan vise startskjermen din vannrett.
iPhone 6 kan vise startskjermen din vannrett. Apple
Det er støtte for LTE kategori 4, som gir en teoretisk nedlastingshastighet på 150 Mbps. Under årets IFA-messe lanserte konkurrentene kategori 6, som til sammenligning gir 300 Mbps. Det mest interessante er at Apple jobber med VoLTE, som er samtaler over 4G.

Apple har også fått på plass 802.11ac. Det er også støtte for IP-telefoni over Wi-Fi med handoff til mobilnettet. Foreløpig er det T-Mobile i USA og EE i Storbritannia som jobber med Apple om dette.

NFC er nå på plass, siden Apple lanserer et betalingssystem kalt Apple Pay. Mer om det litt lenger nede i artikkelen.

Som iPhone 5S har også de nye telefonene fingeravtrykkleser i hjemtasten.

Les også: Huawei har forstått noe Samsung og HTC ikke har

iPhone 6 og 6 Plus ble lansert i dag.
iPhone 6 og 6 Plus ble lansert i dag.

Programvare

iPhone 6 leveres med iOS 8, som har vært ute i betautgave siden i sommer. Her er det en ny grafikkmotor, og støtte for et nytt programmeringsspråk.

Apper kan dessuten prate sammen mer enn før, og det er lagt til støtte for tredjepartstastaturer.

Alle iOS-apper vil for øvrig skaleres opp til de nye skjermstørrelsene automatisk.

iOS 8 kan lastes ned fra 17. september.

Les også: Dette er nytt i iOS 8

iPhone 6 er utstyrt med et 8 MP iSight-kamera med en ny sensor som skal gjøre at iPhone 6 angivelig skal fokusere bedre enn noen sinne.
iPhone 6 er utstyrt med et 8 MP iSight-kamera med en ny sensor som skal gjøre at iPhone 6 angivelig skal fokusere bedre enn noen sinne.

Kamera

Kameraet er også oppgradert. Fortsatt 8 megapiksler, 1,5 mikrometer pikselstørrele og blender f/2,2. Apple har også kommet med mulighet for fasedeteksjonsfokus, som kort sagt betyr at kameraet fokuserer mye raskere. Den støtter også kontinuerlig autofokus.

iPhone 6 Plus har i tillegg optisk bildestabilisator.

Programvaren har fått støtte for time lapse-opptak, og det er selvsagt fortsatt støtte for høyhastighetsvideo. Denne gangen inntil 240 bilder pr sekund, eller dobbelt så raskt som på iPhone 5S.

Panoramabildene kan nå være inntil 43 megapiksler.

Apple Pay er det nye NFC-baserte betalingssystemet bygget inn i iPhone 6.
Apple Pay er det nye NFC-baserte betalingssystemet bygget inn i iPhone 6.

Apple Pay

Som ryktene sa på forhånd, har Apple utstyrt iPhone 6 med mulighet for betaling over NFC. Dette åpner for at du kan legge til betalingskortene dine i Apple-kontoen din, og bruke telefonen til å betale med.

Løsningen heter Apple Pay, og benytter NFC, og du kan bruke fingeravtrykkleseren til å identifisere deg. Kortinfoen er lagret på en sikker brikke i telefonen. Løsningen kan brukes i butikker som har NFC-betalingsterminaler. De har imidlertid samarbeid med en del butikkjeder for å rulle ut Apple Pay hos disse.

Dersom du skulle miste telefonen, kan du deaktivere betalinger via Find My iPhone.

Apple forteller at de ikke lagrer noen informasjon om transaksjonene.

Løsningen rulles ut i USA neste måned, og støtter American Express, Visa og Mastercard. Når den eventuelt finner veien til Norge vet vi ikke.

Det er også mulig å bruke Apple Pay i nettbutikker. Dette krever at nettbutikken har støtte for dette, og så lenge det er på plass trenger du ikke å taste inn kortnummer og slikt. Du identifiserer deg med fingeren.

Les også: Slik fungerer NFC og mobilbetaling

Fra venstre: iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5S og iPhone 5C.
Fra venstre: iPhone 6 Plus, iPhone 6, iPhone 5S og iPhone 5C.

Kommer denne måneden

iPhone 6 Plus kommer i varianter med 16, 64 og 128 GB minne til henholdsvis 299, 399 og 499 dollar i USA.

iPhone 6 kommer i varianter med samme minneplass, og koster 199, 299 og 399 dollar henholdsvis.

Telefonene kommer i salg 19. september.

Om 4,7 og 5,5 tommer blir for stort, beholdes iPhone 5S og 5C i porteføljen. Disse skal bli billigere.

Apple lanserte den nye smartklokken Apple Watch.
Apple lanserte den nye smartklokken Apple Watch.

Apple Watch

Til slutt hadde Apple en siste ting de ville snakke om: Smartklokken. Og nei, den heter ikke iWatch, men Apple Watch. Og selvsagt mener de den er revolusjon.

De slipper som ryktene hevdet flere utgaver. Det er tre versjoner. Apple Watch Edition, Apple Watch Sport og Apple Watch. De kommer i to størrelser.

De er laget i forskjellige materialer, fra rustfritt stål til 18 karat gull, og har skjerm dekket med safirglass. På høyre side er det en krone (et «rullehjul» som på vanlige klokker) og en tast.

Brukergrensesnittet skiller seg fra andre smartklokker ved at du ikke har noen mulighet for å zoome ved å klype på skjermern. I stedet bruker du kronen, ikke bare til zoom men også å bla i lister. Den fungerer i tillegg som en hjemtast, som tar deg tilbake til startskjermen.

Les også: LG lanserer rund smartklokke

Apple
Et trykk på kronen tar deg til appene dine. Derfra kan du bla i appene dine, og starte dem ved å trykke på ikonene.

Skjermen kan dessuten kjenne forskjellen på et dunk og et trykk. Om du trykker hardt på skjermen når du er på startskjermen kan du endre hva slags klokke du vil vise, og hvilken informasjon du vil ha tilgjengelig når du titter på klokken.

Hard trykking brukes også til å åpne kontekstmenyer i apper.

Om du sveiper opp fra bunnen av skjermen kan du se informasjon som mæter, været, musikkspilleren og annet. Litt som på Googles Android Wear-klokker med andre ord.

Siri er også på plass i klokken. Du kan altså snakke til klokken for å hente informasjon og slikt.

Apples aktivitetsmåler viser tre ringer som måler ulike mosjonsrelaterte aktiviteter.
Apples aktivitetsmåler viser tre ringer som måler ulike mosjonsrelaterte aktiviteter.

Pulsmåler

På baksiden sitter en pulsmåler som benytter infrarødt og synlig lys. I tillegg har klokken bevegelsessensorer. Når klokken må lades setter du den i en egen ladestasjon.

En annen interessant nyhet er «Taptic Engine», som «berører» armen din. Dette åpner blant annet for at du kan føle hvilken vei du skal gå når du bruker klokken til navigasjon.

Som på andre smartklokker vil skjermen skru seg på når du løfter på hånda di. Det er også mulig å endre hvordan klokken skal vises.

Du kan sende informasjon til andre klokker i nærheten, som tegninger og til og med pulsen din.

Trening og helse er dermed en sentral del av klokken. Den følger med på bevegelsene dine i løpet av dagen, slik at du kan se hvor mange kalorier du har brukt, hvor lenge du har stått i ro. Når du har gjort de forskjellige aktivitetene så lenge som det anbefales, vil en ring vise deg dette.

I tillegg har klokken en egen treningsapp du bruker når du jogger, sykler og annet.

Les også: Samsungs treningsarmbånd er en genial idé

Kan tilpasses

Reimen på klokka kan byttes ut, og det kommer til sammen seks forskjellige ved lansering. Disse kommer i forskjellige materialer.

Ikke overraskende kreves det at du har en iPhone for å bruke klokkene. Den fungerer med alle iPhone-modeller fra iPhone 5.

Prisene starter på 349 dollar. Klokkene kommer i salg tidlig neste år.

Les også:

Husker du den første iPhonen?

Slik gjorde vi en gammel iPhone 4 dobbelt så rask

Samsungs nye Note har en knekk i skjermen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.