SAMFERDSEL

Storm i Nord-Norge: Skredfare, innstilte fly og glatte veier

Uvær nord i landet gjør det svært vanskelig å komme seg frem. Ferjer, veier og fly er rammet. I Bodø har Widerøe parkert flyene i hangar på grunn av vinden.

Statens vegvesen varsler at veistrekninger kan bli stengt på svært kort varsel.
Statens vegvesen varsler at veistrekninger kan bli stengt på svært kort varsel. Foto: Statens Vegvesen
29. jan. 2024 - 07:38

– Allerede er veger stengt, og vi forventer mange stengte veger det kommende døgnet, sier seksjonsleder Siril Veiåker Nilsen i Vegtrafikksentralen Nord.

Det kraftige uværet har slått inn over Nord-Norge. I dag er flere skoler i landsdelen stengt, og i Kvæfjord i Troms har politiet sendt ut nødvarsel om skred. Flytrafikken er hardt rammet, og en rekke avganger er innstilt.

Ifølge Meteorologisk institutt har ikke det verste været truffet land ennå.

– De kraftigste vindkastene venter vi mellom kl. 12 og kl. 15, skriver de i en oppdatering på X/Twitter.

Hustak tas av vinden

Været har gitt materielle skader flere steder. Politiet i Nordland får meldinger fra store deler av fylket om ting som blir tatt av vinden. De ber de som kan, om å holde seg innendørs.

– Det er nå meldinger fra store deler av Nordland om ting som blir tatt av vinden. Mange hustak som blant annet er tatt. Vi oppfordrer alle som kan, om å holde seg innendørs, skriver politiet.

Halve taket på rådhuset i Hamarøy skal ha blåst av, ifølge Avisa Nordland. Ersfjorden har også fått kjenne på kreftene som er i sving der deler av taket på restauranten «Bryggejentene» blåst av.

Politiet i Troms oppfordrer også folk til å bli inne.

– Flygende gjenstander kan være til fare for personer som oppholder seg utendørs i området. Publikum oppfordres til å holde seg innendørs, melder politiet i Troms på X.

Slik ser flytrafikken over Norge ut mandag formiddag kl 10.30. <i>Foto:  Flightradar</i>
Slik ser flytrafikken over Norge ut mandag formiddag kl 10.30. Foto:  Flightradar

Mandag morgen måtte politiet ta i bruk nødvarslingssystemet etter melding om skred over vei og fare for skred mot hus i Kvæfjord i Troms.

Politiet opplyser at politi og redningsressurser er på vei til stedet.

Dette nødvarselet ble sendt ut:

– Det har gått skred ved Våtvoll, og du kan befinne deg i et farlig område. Vurder å evakuere deg selv i retning Sigerfjord. Vei i sørlig retning mot Gullesfjordbotn er stengt av skred.

Orkan

Ifølge statsmeteorolog Gunnar Noer kan det hende det blir orkan.

Han sier til NRK at det går mange år mellom hver gang man ser et så kraftig uvær som det som er på tur innover Nord-Norge.

– Det nærmer seg rødt farenivå, men det blir nok likevel å holde seg på oransje, sier Noer.

 I Tromsø ligger vinden på rundt 40 knop i kastene. Senere på dagen kan det komme vind på opp mot 70 knop enkelte steder.

Widerøe parkerer flyene

Meteorologer har sagt at det kraftige uværet som når Nord-Norge, er unormalt. Det er ventet svært sterk vind og både Hurtigruten, Widerøe, SAS og Norwegian har opplyst at det får konsekvenser for reisende.

 Pressekontakt i Widerøe, Catharina Solli, sier til NTB at det ikke er forsvarlig å fly i Nord-Norge nå. Widerøe har innstilt alle flygninger nord for Trondheim til tidligst klokken 13.

– Det er kraftig vind, og kollegaene mine har ikke opplevd denne type varsler før. Når fly står ute i disse forholdene, må de tjores fast, forteller Solli.

Widerøe har plassert deler av flyflåten i de tre hangarene selskapet har i Bodø på grunn av uværet mandag. <i>Foto:  Widerøe</i>
Widerøe har plassert deler av flyflåten i de tre hangarene selskapet har i Bodø på grunn av uværet mandag. Foto:  Widerøe

Widerøe har også parkert flere fly i hangarer som følge av uværet.

– Hvis det er noen som syns at lukeparkering er litt guffent, så kan man prøve å parkere fem fly inn i en hangar, sier Solli til NRK.

Widerøe opplyser at 1600 passasjerer allerede har blitt booket om. Selskapet understreker at de som nå blir rammet, vil bli kontaktet. Widerøe skal ta en ny avgjørelse klokken 13.

Norwegian har også innstilt alle sine morgenfly fra Oslo til Bodø og Evenes, ifølge TV 2. Flyet til Kirkenes og Longyearbyen dropper mellomlanding i Tromsø. SAS har også innstilt flere avganger.

 Nordlys ' oversikt viser at flere SAS-fly også er innstilt.

Snøfokk og glatte veier

Den sterke vinden og mildværet fører til snøfokk, skredfare og glatte veger. Stigende vannstand og høye bølger kan slå inn over veger som ligger langs kyste, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

De varsler at veistrekninger kan bli stengt på svært kort varsel.

– I et så stort område vil det være lokale værforskjeller, så det er vanskelig å gi generelle råd til trafikantene i hele landsdelen, men vi oppfordrer alle til å følge med på værmeldinger og trafikkmeldinger i området de bor og skal kjøre i, sier Nilsen i Vegtrafikksentralen Nord.

Vang 20240206. Egen landingsplass for helikopter på Skutshorn i Vang i Valdres. Fjellpartiet er under kontinuerlig overvåking for å registrere bevegelser i det. Bakgrunnen er at et større fjellskred fra Skutshorn kan forårsake en flodbølge som kan ramme bebyggelse langs Vangsmjøse.Foto: Tore Bergeng / NVE / NTB
Les også

Fjell i Valdres overvåkes 24/7 i frykt for flodbølge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.