FORSVAR

Støre vil ha forsvarsforlik: – Den mest betydningsfulle langtidsplanen for Forsvaret på mange tiår

Alle partilederne er invitert til møte med regjeringen om ny langtidsplan for Forsvaret. Målet er et bredt forlik.

Statsminister Jonas Gahr Støre på kjøretur med en norsk stormpanservogn under et besøk i Litauen i sommer.
Statsminister Jonas Gahr Støre på kjøretur med en norsk stormpanservogn under et besøk i Litauen i sommer. Foto: Javad Parsa/NTB
15. okt. 2023 - 14:35

– Regjeringen ønsker å få innspill fra alle de politiske partiene i arbeidet med å lage en ny langtidsplan for Forsvaret, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NTB i forkant av møtet.

Mandag klokka 15.15 har han invitert alle de parlamentariske lederne til et møte på Stortinget. Med i samtalene blir også finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Forsvaret styres gjennom fireårsplaner, og den neste planen legges trolig fram neste år.

– Dette blir den mest betydningsfulle langtidsplanen for Forsvaret på mange tiår, mener Støre.

– Ikke bare penger

Forsvarskommisjonen felte i vår en hard dom over tilstanden i det norske forsvaret og anbefalte at forsvarsbudsjettet straks økes med 30 milliarder kroner, og deretter 40 milliarder i året i ti år.

I statsbudsjettet for neste år har regjeringen foreslått 90,8 milliarder kroner til forsvaret. Justert for blant annet prisstigning økes det med 10,9 milliarder kroner sammenlignet med saldert budsjett 2023.

Statsministeren har påpekt at det ikke bare er størrelsen på pengesekken som avgjør.

– Det er jo ikke slik at svaret på de forsvarsutfordringene vi har, er å bevilge mest mulig. De pengene vi bevilger, må kunne omsettes i forsvar. Det må være folk, utstyr, fartøy, teknikere, infrastruktur til stede, sa statsministeren i et intervju med NTB i sommer.

– Flere grep

Regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år, har flere tiltak som skal berede grunnen for den nye langtidsplanen, opplyste regjeringen da de la fram budsjettforslaget.

– Vi tar viktige grep i 2024-budsjettet for at utgangspunktet for en ny langtidsplan skal være så godt som mulig. Vi vet at nok folk, utdanningskapasitet og nok bygg og anlegg er en flaskehals i oppbyggingen av et større Forsvar. Derfor gjør vi viktige grep for å tilrettelegge for raskere og større vekst, sa forsvarsministeren da budsjettforslaget ble lagt fram.

Regjeringen legger frem langtidsplanen for forsvaret i dag. Statsminister Jonas Gahr Stør og forsvarsminister Bjørn Arild Gram i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Les også

Styrker Forsvaret med 600 milliarder

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.