INDUSTRI

Store Norske ber staten om kriselån

For å løse selskapets økonomiske krise.

Store Norske ber staten om lån for å sikre kulldriften og finansiere ny næringsvirksomhet på Svalbard.
Store Norske ber staten om lån for å sikre kulldriften og finansiere ny næringsvirksomhet på Svalbard. Bilde: Richardsen, Tor
16. jan. 2015 - 10:37

Lånet skal benyttes til både å sikre kulldriften gjennom en krevende periode og finansiere ny næringsvirksomhet på Svalbard.

Det sa arbeidende styreleder Annette Malm Justad i Store Norske Spitsbergen Kulkompani da hun fredag presenterte en framdriftsplan for næringsminister Monica Mæland (H).

Et kraftig fall i kullprisen har utløst den vanskelige økonomiske situasjonen i Store Norske. Selskapet mener de unormalt lave prisene i kullmarkedet nå og de neste par årene ikke gjør det mulig å drive kullproduksjon på Svalbard i 2015 uten finansiering.

Betydelig underskudd

Store Norske går mot et betydelig underskudd for 2014, hvor prognosen viser 537 millioner kroner i minus.

Selskapet har satt i verk omfattende nedbemanninger og øvrige kostnadsreduksjoner, og regner med å ha mer enn 300 millioner kroner lavere driftskostnader i 2015 enn i 2014 – en kostnadsreduksjon på nær 30 prosent.

Dersom Store Norske får et lån på 450 millioner kroner mener selskapet at dette vil sette Store Norske i stand til å styrke datterselskapet Store Norske Spitsbergen Grubekompani, som driver gruvevirksomheten, med 400 millioner kroner.

Selskapet antar at dette er tilstrekkelig til at banken vil gi lån for å sikre videre drift.

Utvikling

– Vårt oppdrag er å opprettholde lønnsom kullproduksjon på Svalbard. Store Norske er fortsatt bærebjelken i lokalsamfunnet i Longyearbyen. Samtidig ber vi nå om ressurser til å utvikle ny næringsvirksomhet på Svalbard, sier Annette Malm Justad.

Selskapet vil benytte 50 millioner kroner av det omsøkte lånet til å etablere og finansiere selskapet Store Norske Utvikling AS. Dermed kan Store Norske få mulighet til å utvikle ny næringsvirksomhet ved siden av kulldriften.

Næringsminister Monica Mæland sier de skal behandle planen til Store Norske på en skikkelig og grundig måte, men vil samtidig se på alternative løsninger.

Les også:

Slik skal den nye sjefen lede Store Norske

Minst 100 må gå i Store Norske

Bli med til verdens nordligste bosetning. Her bor det 35 mennesker  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.