MARITIM

Store mengder pukkellaks svømte forbi felle i Tanaelva

Forsker anslår at rundt 120.000 pukkellaks svømte forbi fella til Miljødirektoratet i Tanaelva i sommer.

Pukkellaksen tilhørere stillehavslaksene og er på listen over arter som ikke er ønsket i Norge fordi den gjør skade på lokale fiskearter og naturmangfold.
Pukkellaksen tilhørere stillehavslaksene og er på listen over arter som ikke er ønsket i Norge fordi den gjør skade på lokale fiskearter og naturmangfold. Foto: Henrik H. Berntsen / NINA /NTB
23. aug. 2023 - 07:01

Forsker Panu Orell ved det finske naturressurssenteret, som driver en sonar to mil oppstrøms for fella i Tanaelva, sier til NRK at han har merket en tydelig økning i pukkellaks til tross for fella.

– Jeg anslår at omtrent 120.000 pukkellaks har svømt forbi her, sier han.

Forskeren mener ledegjerdet på den vestre siden av elva ikke hindret fisk fra å svømme forbi.

Det er Veterinærinstituttet som har drevet fella på oppdrag fra Miljødirektoratet. Direktoratet meldte tidligere i sommer at fella ikke fungerte optimalt, og i forrige uke ble den tatt ned.

– Når såpass mye fisk har gått forbi det vestre løpet, må vi være ærlige og si at vi ikke kan si oss fornøyd med det, sier seniorrådgiver Roy Langåker til kanalen.

230.000 pukkellakser er i år fjernet fra elvene i nord. I Tanaelva ble det kun tatt ut 7666 pukkellaks.

En felle i Kongsfjordelven har imidlertid fungert helt etter planen, ifølge leder Geir Kristiansen i Berlevåg jeger- og fiskerforening, som TU snakket med tidligere denne måneden. 

– Det har fungert 100 prosent. Det er helt utrolig! På fire tusen laks har vi hatt én feilvandring. Én pukkellaks som har kommet seg inn i sikkerhetsburet, som vi kaller det, fortalte han.

87 menn og 31 kvinner omkom i trafikken i 2023, viser Vegvesenets foreløpige tall.
Les også

118 døde i trafikken i fjor: – Uoppmerksomhet er en medvirkende årsak i én tredel av dødsulykkene

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.