ENERGI

Støre: KI sprenger alle grenser for strømforbruk

Alle kan ikke regne med å få ubegrenset tilgang til ren norsk kraft i framtiden, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Diskusjonen om hvem som får, blir viktig.

– Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk, sier statsminister Jonas Gahr Støre.
– Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk, sier statsminister Jonas Gahr Støre. Arash A. Nejad
19. juni 2024 - 07:27

– Det er en kjempeutfordring. Vi trenger mer kraft, men noen av de vekstprognosene for hva kunstig intelligens vil kreve av kraft, sprenger alle grenser for hva som er realistisk. Dette kommer til å bli en veldig viktig diskusjon framover, sier Støre til NTB.

Statsministeren varsler at man i framtiden må være restriktiv med hvem som skal få tilgang til den rene norske strømmen.

En av tingene han advarer mot, er det enorme kraftkonsumet som kunstig intelligens (KI) medfører. Selv helt enkle søk på språkmodeller som Chat GPT medfører ekstremt mye strømbruk, og blant annet Dagsavisen har skrevet om at mange advarer om nye former for miljøkriser som følge av dette.

TV2 avslørte i helgen at høytstående russere eier hytter nær norske forsvarsanlegg. Statsminister Jonas Gahr Støre, her under framleggelsen av Forsvarets langtidsplan fredag, vil ta grep.
Les også

Vil ta grep etter sak om russiske hytteeiere i nord

Skeptisk til kryptovaluta

– Jeg tror det kommer nye diskusjoner om hva kraften bør brukes til. Vi har for eksempel sagt at storproduksjon av kryptovaluta er det ikke naturlig at vi åpner for, sier Støre.

Statsministeren stiller seg med dette åpen for det et bredt flertall på Stortinget vil ha en utredning av, nettopp utvinning av kryptovaluta. Også dette er noe som krever enorme mengder strøm og elektrisk kraft.

Et uvanlig flertall bestående av SV, Høyre, Frp, MDG, Rødt, KrF og Pasientfokus gikk i midten av mai sammen om kreve at regjeringen utreder et utvinningsforbud av kryptovaluta innen statsbudsjettet i høst. Til slutt sluttet også Arbeiderpartiet og Senterpartiet seg til initiativet.

– Denne typen energisløsing betyr mer ødelagt natur, dårligere energisikkerhet og økte klimagassutslipp, sa MDGs Une Bastholm om datasentre som utvinner kryptovaluta.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) går om bord i ubåten KNM Utvær utenfor marinebasen i Horten fredag ettermiddag.
Les også

Støre på tokt med ubåt i Oslofjorden

Havvind for framtiden

Da Støre tirsdag møtte pressen for å oppsummere det siste halvåret, valgte han å framheve behovet for storstilt utbygging av havvind for at Norge skal sikre seg nok elektrisk kraft for framtiden. Han smykket seg med at regjeringen i vår har greid å gjennomføre den første vellykkede havvindauksjonen på norsk sokkel.

Ambisjonen er at Norge om 15 år produserer like mye strøm fra havvind som det som kommer fra vannkraften i dag. Det vil i så fall være snakk om svært mange vindturbiner.

Dersom det skal være flytende havvindturbiner med en kapasitet på 8 megawatt (MW) lik de elleve som Equinor har bygget på Hywind Tampen, trenger Norge 4232 slike turbiner plassert utenfor kysten for å tangere dagens kapasitet av vannkraft.

– Skjermen skal ikke stjele barndommen

Samtidig som Norge styrer mot energiknapphet og regjeringen er bekymret for kraftbehovet til kunstig intelligens, vil de også at barna skal skånes for overdreven påvirkning fra sosiale medier og KI.

Regjeringen og Arbeiderpartiet vil at barn skal bruke mer penn og papir i skolen, sa statsministeren da han oppsummerte halvåret. Han vil at skjermen skal mer i skuffen og sier at regjeringen er i gang med et arbeid om regler for barn og unges bruk av sosiale medier.

– Skjermene skal ikke stjele barndommen fra barna våre, sa statsministeren.

– Jeg vil beskytte dem. Jeg tror vi står midt oppe i et stort eksperiment om hva dette betyr for unge mennesker. Det gjelder psykisk helse, trivsel, sosial deltakelse, inkludering. Men vi kan ikke avoppfinne den teknologien. Det gir oss store muligheter. Men vi kan heller ikke overlate unge mennesker til en teknologi som går inn og dominerer livene deres, utdyper Støre til NTB.

Han la til at det er et stort politisk ansvar å lage rammer og politikk for den nye teknologien som er kommet og kommer.

Britiske soldater øver med droner. USA og Kina har startet et våpenkappløp i å utvikle billige selvgående droner som er svært effektive i krig.
Les også

Dronekampen som kan føre til nytt våpenkappløp

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.