KRAFT

Storbritannia vil gi Norge tilgang til kapasitetsmarkedet

Storbritannia ønsker at Statnetts planlagte kabel skal få være med i kapasitetsmarkedet.
Storbritannia ønsker at Statnetts planlagte kabel skal få være med i kapasitetsmarkedet. Bilde: Kristian Hansen
Øyvind LieØyvind LieJournalist
28. okt. 2013 - 10:50
Vis mer

Som Teknisk Ukeblad avslørte i sommer, truet daværende energiminister Ola Borten Moe britene med å droppe den planlagte kraftkabelen til Storbritannia.

Bakgrunnen var at Storbritannia hadde informert Norge om at kablene ikke får være med i det britiske kapasitetsmarkedet.

Dette markedet skal sikre at kraftverk står i beredskap for å sikre strømforsyningen når uregulerbar sol- og vindkraft ikke kan levere.

Statnett og Borten Moe fryktet at et slikt marked vil barbere pristoppene i Storbritannia. Det vil gjøre en kabel mindre lønnsom, siden lønnsomheten er avhengig av nettopp prisvariasjonene mellom de to landene som kobles sammen.

Les også: Private får bygge utenlandskabler med ny regjering

Felles mål

I et brev Storbritannias energiminister Ed Davey sendte til energiminister Ola Borten Moe før han gikk av, går det imidlertid fram at Davey mener at Statnetts planlagte kabel fra Norge bør få delta i det britiske kapasitetsmarkedet.

”Jeg deler din målsetning om at kapasitet forsynt via en kabel bør gis rettferdig og lik behandling som kapasitet som er fysisk lokalisert i Storbritannia når det kommer til deltakelse i kapasitetsmarkedet,” heter det i brevet, ifølge bransjemediet Montel.

Davey skriver at han har bedt sine embetsmenn om å fortsette arbeidet med å finne en løsning som vil legge til rette for dette på en måte som er i samsvar med regelverket for EUs interne energimarked og som sørger for tilstrekkelig sikkerhet for fysisk levering.

Les også: Borten Moe gir tysk energipolitikk det glatte lag

Høring

Statnett er fornøyd med signalene fra den britiske energiministeren.

–Vi ser positivt på at britiske myndigheter i brevet erkjenner viktigheten av dette og at de uttrykker optimisme for at vi skal finne frem til løsninger som gjør at en ny kabel kan delta på en egnet måte, sier konserndirektør Gunnar G. Løvås til Montel.

Endringer i reglene for kapasitetsmarkedet skal snart ut på høring i Storbritannia. Statnett håper det da vil bli klargjort hvordan kablene skal bli tatt hensyn til i kapasitetsmarkedet.

Den nye energiministeren: – Det er en annen rolle å være minister enn kommunikasjonsdirektør

Ulike syn

Det er imidlertid ikke alle som er like overbevist som Statnett om at deltakelse i kapasitetsmarkedet er et være eller ikke være for en kabel til Storbritannia.

Styreleder Odd Øygarden i Northconnect sa tidligere i høst til Teknisk Ukeblad at han ikke har stor tro på at det vil være store inntekter å hente i kapasitetsmarkedet.

– Slike kapasitetsmarkeder vil nemlig også utnytte fleksibiliteten på forbrukssiden, og da synker prisene. Det er nemlig billigere å skru ned forbruk enn å sitte stille og være klar med å kjøre inn kraftkapasitet i en kort tidsperiode. Jeg tror derfor prisene man etter hvert vil få i kapasitetsmarkedene ikke vil være tilstrekkelige til å holde reservekapasitet på produksjonssiden, sa Øygarden.

Han tror lønnsomheten heller vil komme av rene prisforskjeller mellom markedene på grunn av at det blåser på ulike tidspunkter i Norge og i Storbritannia.

Les også:

20 km nye tunneler og 50 meter høy dam gir 175 GWh i Brokke

Arbeidere på Hardanger-linjen ble innlosjert i telt  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.