ENERGI

Storbritannia investerer i små atomreaktorer

Den britiske flymotorprodusenten Rolls-Royce offentliggjorde tirsdag planer om å bygge små, rimelige atomreaktorer. Den britiske regjeringen støtter prosjektet.

Kwasi Kwarteng, britisk minister for næringsliv, energi og industri, fotografert under klimatoppmøtet i Glasgow forrige uke.
Kwasi Kwarteng, britisk minister for næringsliv, energi og industri, fotografert under klimatoppmøtet i Glasgow forrige uke. Bilde: Alastair Grant/AP/NTB
9. nov. 2021 - 14:15

Den britiske regjeringen, som er på desperat jakt etter alternativer til fossilt brensel i en tid med stigende gasspriser og krav om mer klimavennlig energi, har investert rundt 210 millioner pund i prosjektet.

Energiminister Kwasi Kwarteng understreket at dette er en enestående mulighet for Storbritannia til å redusere klimautslipp samtidig som de sikrer seg større energiuavhengighet.

Interessen for atomkraft har vokst i takt med bekymringen for global oppvarming og klimaskadelige utslipp. Men mange har lenge unngått atomkraft, blant annet på grunn av spørsmålet om hva man skal gjøre med atomavfallet.

I tillegg til innsprøytning fra regjeringen har Rolls-Royce fått rundt 250 millioner fra privat sektor. Målet er at de små reaktorene kan være i bruk innen 2030 og bli et bidrag til å redusere CO2-utslipp. I tillegg til å være rimelige enn store atomkraftverk, er slike reaktorer også lette å flytte.

Norsk metallproduksjon er basert på fornybar kraft. Karbontoll som hindrer "karbonlekkasje" kan være svært gunstig for norsk kraftintensiv industri, deriblant Hydro.
Les også

Hydro fikk et resultat på 5,4 milliarder i første kvartal

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.