OFFSHORE

Stor kontrakt i Timorhavet

Aker Maritimes oppbygging av kompetanse og spissteknologi for å bli konkurransedyktige på det internasjonale offshoremarkedet bærer frukter. Sammen med sin australske partner Clough Engineering har Aker Maritime nå fått en kontrakt med Phillips Petroleum Pty Ltd på å gjøre ferdig tre plattformer i Timorhavet utenfor Australia.

Nøkkelpersoner i Bayu Undan-prosjektet hentes fra de norske datterselskapene Aker Offshore Partner, Aker Elektro og Aker Stord. 15-30 nordmenn med spesiell kompetanse innen gjennomføring av offshoreprosjekter og byggeledelse skal jobbe med prosjektet.

Samarbeidspartner

– Målet er å bli hovedsamarbeidspartner på tvers av landegrensene for en del av de internasjonale operatørene i oljeindustrien. Vi jobber med å finne områder å være spesialister på som kan brukes over hele verden, sier Torbjørn S. Andresen, informasjonssjef ved Aker Maritime ASA.En viktig suksessfaktor i prosjektene er at selskapet knytter til seg anerkjente lokale partnere. Dette fordi politikerne ofte ønsker lokalt innhold. Dessuten øker troverdigheten og den prismessige konkurranseevnen.

– Det er mye snakk om hvor vanskelig det er å eksportere kompetanse og teknologi fra Norge. Vi bruker våre egne spesialister som nøkkelpersonell, og ansetter resten av prosjektfolkene lokalt på byggestedet, forteller Andresen til Teknisk Ukeblad.

200 millioner kroner

Aker Maritime har tidligere stått for prosjektering av hele Bayu Undan-utbyggingen gjennom Aker Maritime Inc., et selskap som nå er solgt. Den nye kontrakten innebærer at dekkene til de tre plattformene skal gjøres ferdig og kobles sammen med understellene ute på feltet. Kontraktverdien er 450 millioner kroner totalt. Det norske selskapets andel er i underkant av 200 millioner kroner. Byggingen skal foregå på verksted i Bahrain, Korea og Singapore. Arbeidet starter straks. Produksjonen på feltet skal ifølge planen starte i 2004. Den sterke deltakelsen i Bayun Undan-prosjektet styrker Aker Maritimes muligheter til å få flere australske kontrakter. Oljefeltet Bayun Undan ligger mellom Australia og Øst-Timor. Utbyggingen er blant de største offshoreprosjektene som pågår i verden for tiden.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.